”Vi håller till i rostbältet i norr”

VELLINGE. Henrik Nordenfelt i Vellinge har hållit på med rostskyddsbehandling av bilar i 30 år. – Jag kom hit redan 1985 och är en av de som har hållit på längst med rostskydd i Skåne, säger Henrik, idag 51 år gammal.

Henrik Nordenfelt hade från början målet att starta eget företag och att det blev inom rostskyddsbranschen var mest en slump.
– Jag började som praktikant här som 21-åring och har sedan blivit kvar. Företagsklimatet är mycket gott i Vellinge och jag har många goda grannar och kontakter här, säger han.
Hans företrädare startade ett av de första företagen i Norra Industribyn i Vellinge, när han startade rostskyddsverkstad i lokalen redan 1977 efter att tidigare hållit till i Hököpinge.

I rostbältet

Idag ingår Henrik Nordenfelts firma Rostskyddspecialisten i en kedja av verkstäder för auktoriserade Dinitrolcenter och är även auktoriserat Diteccenter. Som en sann yrkesman kan han hantverket från grunden och rostskyddar själv. En rostskyddsbehandling tar i regel tre dagar och ibland behåller verkstaden kvar bilen i upp till en vecka.
Henrik Nordenfelt påpekar att många fabriksnya bilar inte har tillräckligt rostskydd för vårt klimat och måste få en rostskyddsbehandling i ett tidigt skede.
– Vi håller till i rostbältet i norra Europa där man använder mycket salt. Detta kan man läsa mer om i rostregistret på Rostskydd-specialisten.se.
– Den farliga rosten kommer inifrån och syns inte förrän det är för sent.
På Dinitrolcenters hemsida finns också en beskrivning av att en del moderna bilmärken blivit inplastade under för att få bättre aerodynamiska egenskaper.
– Detta betyder att saltet samlas i hålrummen och för med sig mer rostskador.
Idag har han också en medhjälpare som håller på med lackkonservering med Ditec, vilket är en annan metod att rädda de gamla trotjänarna undan förödande rostangrepp på våra saltade vägar och ge skydd mot stenskott med en skyddande hinna.

Egen veteranbil

Allt är inte bara bilar för denna rostskyddsspecialist utan hockeyn är ett brinnande intresse för honom, eftersom sonen William i vinter har spelat med i Mif Redhawks U16 elitlag.
När det våras sätter han sig själv i den egna veteranbilen Alfa Romeo och drar ut på vägarna runt Vellinge.
– Lagom till 30-årsjubiléet tar nog jag och hustru Annette en liten tur i grannskapet längs pilalléerna, säger Henrik Nordenfelt.

Publicerad 24 March 2015 14:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag