Marta Vieira da Silva snackar taktik innan matchen går igång. Foto: Åsa meierkord

Marta Vieira da Silva snackar taktik innan matchen går igång. Foto: Åsa meierkord

Marta träffade V Ingelstad

VÄSTRA INGELSTAD. Nu vet tjejerna i Västra Ingelstad IS hur ett riktigt fotbollsproffs lägger upp bollen. Marta Vieira da Silva, utsedd till världens mest inflytelserika idrottskvinna, tillika forward i FC Rosengård, kom nyligen förbi hallen för att ge spelarna några tips.

Hallen i Västra Ingelstad var fylld med både fotbollsspelare, publik, sambamusik och hög koncentration när Marta kom på besök.
– Det är så himla häftigt, bara att få se henne, säger Emilia Frank lyckligt.
Träningen inleddes med en kort frågestund.
– Hur många mål har du gjort?, undrade en av tjejerna.
– I det brasilianska landslaget har jag gjort 92 mål men i klubbfotboll är det nog ett par hundra, svarade Marta och ett sus av beundran gick genom tjejerna.
Marta avslöjade också att hon ibland tittar på Ronaldo för att få inspiration och att hon gillar köttbullar bäst av de svenska maträtterna.

”Betyder mycket”

Efter frågestunden blev det både bollövningar och träningsmatch med hjälp av Martas expertis.
– Det känns viktigt för mig att kunna vara en förebild och ge lite av all den fotbollsglädje som jag har upplevt. Det är ju de här tjejerna som är framtiden. Sverige är ett av de länder som har ett starkt driv när det gäller damfotboll. Det gäller att fortsätta utvecklingen, säger Marta Vieira da Silva.
Att både tränare, föräldrar och spelare var glada över besöket gick inte att ta fel på.
– Det betyder otroligt mycket för tjejerna att få träffa en världsspelare som Marta. Man märker verkligen att alla ger allt, säger Maria Sparreskog, tränare.

Fler flicklag på gång

Flicklagen har lyst med sin frånvaro under många år i Västra Ingelstad IS, men sedan förra våren finns det ett lag med 15-18 tjejer födda 2008-2005.
– Vi skyndar långsamt och har en långsiktig plan om att ha lag i åldersgrupper på ett till två år. Den här gruppen är den första och vi har ett gäng födda 2009 på väg in, berättar Rickard Mattsson, fotbollsansvarig i klubben.
Till våren blir det seriespel.
– Det ska bli väldigt kul, i match lär man sig spelet mer, säger Ebba Helgesson.

Publicerad 17 March 2015 07:00