Sofia Westman har skjutit stående i fyra år och Oskar Nilsson i ett år. Kläderna är tjocka och stela för stabilitet och geväret tungt. Vellinge skytteklubb har drygt 100 medlemmar och träningar i både Vellinge och Falsterbo.

Sofia Westman har skjutit stående i fyra år och Oskar Nilsson i ett år. Kläderna är tjocka och stela för stabilitet och geväret tungt. Vellinge skytteklubb har drygt 100 medlemmar och träningar i både Vellinge och Falsterbo.

Kikarsiktet inställt på SM

Av
Anna Fröjd

VELLINGE. 20–22 mars är det SM i luftgevärsskytte i Rottne, Småland. Sex år i rad har Vellinge skytteklubbs herrlag tagit guld. I år satsar även Sofie Westman, 18 år, på att placera sig bättre än förra året.

Sofie Westman tar ett par djupa andetag och har den tomma men stadiga blicken vilande ut över luftgeväret. Greppet är statiskt och långsamt vänder hon tillbaka blicken till kikarsiktet. Ett par andetag till, sedan trycker hon av. Koncentrationen i rummet är tät och det enda som hörs är de dova skotten som oregelbundet avfyras.
Luftgevärsskyttet är långt ifrån pepprande i dataspel och övertända, svettiga fotbollstacklingar.
För Sofie Westman, 18 år, och Oskar Nilsson, 15 år, handlar hobbyn om gemenskap, fokus och resultat.
– Jag har fått träna på att stänga ute ljud. Det är ofta mycket ljud i skolan men nu har jag lärt mig att stänga det ute, säger Oskar Nilsson.
Det var hans morfar, som själv höll på med skytte, som tog hit honom för att han skulle träna upp sin koncentration. Det har gett resultat som han tycker sig ha stor nytta av.
I mitten av februari vann han guld, tillsammans med klubbkamraten Andreas Christensson, som herrlag på distriktsmästerskapet (DM) i Sjöbo.
Även Sofie Westman tävlade i DM. Hon tog ingen medalj men sköt över 400 poäng av 436 möjliga.
I SM kommer hon att tävla i både dam juniorklassen och i damklassen. Konkurrensen är hårdare i damklassen där hon skjuter mot mer rutinerade skyttar men i juniorklassen hoppas hon på bra resultat.
– I damklassen vill jag komma bra poängmässigt för mig själv. Målet är att skjuta över 400 poäng och att placera mig bättre än förra året.
För Sofie Westman är det roligaste med sporten att komma ut och tävla. Det är då hon presterar på topp.
– Man måste få in det mentala, det är nerverna som styr, säger hon.
Hon är en lugn och metodisk skytt och mitt i tävlingar kan hon sätta sig och vila fötterna. Det är ett sätt för henne att orka hålla stabilitet och skjuta bra men hon kan också använda det till sin fördel för att hennes egna lugn stressar motståndarna och gör de mer nervösa.
Trots framgångar ser både hon och Oskar Nilsson sporten som en hobby.
– Det är på hobbynivå, det är inte så allvarligt. Det är gemenskapen som gör det roligt. Att komma hit innan träning och sitta och snacka, säger Oskar Nilsson.
Sofie Westman håller med.
– Gemenskapen är jättebra, vi håller ihop. Alla snackar med alla och peppar varandra. Man får bra självförtroende när man får höra att man gjort bra ifrån sig, säger hon.

Publicerad 05 March 2015 08:00