Elsy Andersson, Vd och rektor för Ängdala skolor utsågs nyligen till Årets yrkesperson.

Elsy Andersson, Vd och rektor för Ängdala skolor utsågs nyligen till Årets yrkesperson.

”Man måste ha viljan att våga”

Av
Av: Lina Campbell

Från förskolelärare till framgångsrik entreprenör som grundare av Ängdala skolor i Höllviken. Elsy Andersson, VD och rektor utsågs nyligen till Årets yrkesperson av Rotaryklubbarna i Vellinge kommun.
Redan 1996 startade Elsy Andersson en friskola för barn i förskolan och efter det följde grundandet av skolan och visionen om att utveckla den hela vägen upp till årskurs nio. Hon är ständigt på väg mot nya mål, alltid full av nya idéer och planer.

- Jag är en entreprenör! När jag uträttat något så är jag redan igång med nästa idé. Om jag tror på andra och skapar ett tillåtande klimat med stor delaktighet kan jag låta andra förvalta så kan jag fokusera på nästa projekt.

Vad är nästa projekt – planerar du att låta skolan växa?
– Ja, det kanske jag vill men då tänker jag inte på gymnasium. Jag tänker på att utöka inom verksamheten. Skolan förändras också och man ska fundera innan man förhastar sig. Jag måste låta idéerna mogna. Och låta andra människor hinna med i mitt tempo. Jag brukar nämna för folk att jag har något på gång, sedan låter jag dem komma till mig när de är redo för att veta mer. Det är viktigt för mig att verkligen få med människor.

Elsy Anderssons entreprenörsanda går inte att ta miste på. Men då det begav sig visste hon inte mycket om att starta och driva företag. Viljan och energin har dock alltid funnits där.
– Jag visste inte någonting när jag började. Jag har fått lära mig på vägen. Om man vill vara framgångsrik så måste man ha viljan att våga och man måste var beredd på att jobba hårt. Och när det är tufft så måste man stå vid rodret. Men jag ser inte prestige i något, förutom när det gäller ekonomi och liv och död.
– Att jag har växt upp i en arbetarfamilj är nog roten till min personlighet.
Något maktbehov finns inte, utan det är annat som driver Elsy Andersson.
– Jag har tänkt mycket på vad det är som gör att jag vill göra det här. Ofta är det väldigt lite som behövs. Jag får enorm energi av möten med andra människor, ett möte, en konferens, det är helt fantastiskt vilken inspiration det kan ge mig.

Att ge tillbaka till de som är delaktiga i framgångarna är också viktigt. Från början var de sex, och i dag är de 95 anställda.
– Alla ska känna delaktighet och uppskattning och jag tycker att jag är noga med det. Alla på skolan och förskolan är viktiga för Ängdalas mål och vision.
Vad har du fått offra för att lyckas?
– Jag tycker inte jag fått offra någonting. Vissa gånger har jag tänkt en torsdagkväll att ”jag orkar inte” men sen kliver man upp på fredagsmorgonen och allt är som vanligt igen. Visst, jag jobbar dygnet runt men jag har fått gjort så mycket och lärt mig massor.

Publicerad 21 February 2015 12:00