Redan fullbokat på Joan Miró

Populär utställning på Falsterbo konsthall pågår ända in i december

FALSTERBO. Just nu pågår en utställning med drygt 30 originalaffischer av den spanske konstnären Joan Miró. Intresset för utställningen är stort och Falsterbo konsthall satsar på pedagogisk verksamhet i anslutning till utställningen.

Utställningen är ett urval från en utställning på Kristianstads konsthall som samlaren Nils Tryding har skänkt.
– Han var på en läkarkonferens någonstans i världen och fick syn på en affisch och blev fascinerad. Sedan har han åkt jorden runt för att få tag på alla affischer, han hann även träffa Miró som sade att Nils Tryding hade bättre koll på affischerna än han själv, berättar Karolina Rashwane, konstpedagog på konsthallen.

Tematiskt uppdelad

Utställningen är uppdelad tematiskt.
Det finns affischer som är gjorda på beställning som till exempel till världscupen i fotboll 1982 och en affisch gjord åt Amnesty, liksom polistiska affischer eller affischer som publicerades i en konsttidskrift som var knuten till galleriet Maeght i Paris.
Mirós tydliga formspråk passar sig väldigt bra att skapa pedagogiska verktyg kring. I konsthallen finns bland annat en stor blå tavla med symboler och figurer från Mirós verk som besökarna kan experimentera fram nya bilder med.
– Tavlan passar alla, även om man har rullator eller rullstol, säger Lena Miörner, konstpedagog.

Affischen som Miró gjorde till Världscupen i fotboll 1982.Foto: åsa meierkord

Affischen som Miró gjorde till Världscupen i fotboll 1982.Foto: åsa meierkord

Visning och workshop

Alla visningar för kommunens verksamheter som till exempel skolor och gruppboenden är fullbokade. Under visningarna kommer man både få diskutera verken och vara med i workshops.

Publicerad 08 October 2013 12:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.