Sportskytte passar alla enligt Falsterbonäsets pistolskytteförening. Både gamla och unga. Foto: Kristian Svensson

Sportskytte passar alla enligt Falsterbonäsets pistolskytteförening. Både gamla och unga. Foto: Kristian Svensson

Skyttets dag siktar högre

FALSTERBO. Fler skjutledare och mer ammunition utlovas när Falsterbonäsets pistolskytteförening arrangerar Skyttets dag på söndag.
– Förra året kom det roligt nog fler besökare än vad vi hade räknat med , så i år har vi laddat bättre, säger Kristian Svensson, ordförande Falsterbonäsets pistolskytteförening.
Dagen arrangeras tillsammans med Falsterbo Sportskytteklubb och man kommer att kunna prova på både pistol- och gevärskytte samt lerduveskytte.
Vad är största skillnaden med att skjuta med gevär och pistol?
– Det är väl ungefär som att jämföra med att man har olika klubbor i golf. Det handlar också om att man fastnar för en viss typ av vapen som passar en.
Inom pistolskytte finns det både precisionsskytte, fältskytte och snabbskjutning.
– Jag brukar rekommendera nybörjare att börja med precisionsskytte. Då har man fem minuter på sig att skjuta fem skott på en tio-ringad bana, berättar Kristian Svensson.

Ökat intresse

Enligt Kristian Svensson har intresset för skytte ökat den sista tiden.
– Det märks att militärtjänstgöringen inte finns längre. Vi har en del arrangemang med folk som vill prova skytte. Att sedan fler får upp ögonen för sporten beror också på att det är avkopplande, men samtidigt både fysiskt och mentalt krävande.

På grund av arvegods

En del medlemmar i klubben har börjat med skytte för att de har ärvt ett vapen som man tycker är synd att göra sig av med.
Det kan ta lång tid att få vapenlicens.
– Då hinner man bli intresserad av verksamheten under tiden, säger Krister Svensson.
Skyttets dag anordnas på skjutbanan på Ljungen mellan Ljunghusen och Skanör-Falsterbo mellan klockan 10 och 17 söndagen den 26 maj.

Publicerad 23 May 2013 12:00