Susanne Bergquist, skolbibliotekarie och Jenny Jalvelius, skolkurator, tänker fortsätta utveckla Ängdala Online med hjälp av prispengarna från Surfa Lugnt. Till exempel genom att bjuda in föreläsare.Foto: Åsa meierkord

Susanne Bergquist, skolbibliotekarie och Jenny Jalvelius, skolkurator, tänker fortsätta utveckla Ängdala Online med hjälp av prispengarna från Surfa Lugnt. Till exempel genom att bjuda in föreläsare.Foto: Åsa meierkord

Ängdala Online ser de unga på nätet

HÖLLVIKEN. Det är viktigt att öppna upp för samtal mellan barn och vuxna kring saker som sker på nätet. Nyligen fick Ängdala skolor pris från ?Surfa Lugnt? för sin nätsatsning Ängdala Online.
Barn och ungas internetvanor är något som ofta möts med frågetecken från föräldrar.

Förebygga kränkningar

På Ängdala skolor har Susanne Bergquist, bibliotekarie och Jenny Jalvelius, kurator, gjort något åt problemet och startat Ängdala Online – en handlingsplan för hur skolan ska arbeta förebyggande mot nätkränkningar och sexuell exploatering på nätet.
– Vi är ute i alla klasser och pratar om nätet och sociala medier, vi har föräldramöten och vi finns också som Facebooksida och som blogg. Allt handlar om att öppna upp för samtal och dialog. Det behövs en vuxen närvaro som man kan vända sig till med frågor eller funderingar, säger Susanne Bergquist.

Vuxna behövs

För en tid sedan uppstod en situation med en sida som hängde ut både elever och lärare på nätet.
– Då fick vi direkt reda på det, stängde ner sidan och pratade med alla elever kring det som hade hänt, säger Susanne Bergquist som tillägger att de allra flesta elever vet vad som är rätt och fel men att gränserna kan bli ganska luddiga på nätet.
– Därför behövs det vuxna som kan ta diskussionerna.

Kontakt via facebook

På Facebooksidan är det också möjligt för eleverna att ta kontakt med skolkuratorn, Jenny Jalvelius.
– Ibland kan det vara lättare att skriva till mig och bestämma en tid, än att försöka få tag på mig direkt. Många skriver också till mig under loven när man har hunnit fundera ett tag över saker som har hänt.
Prispengarna från ?Surfa Lugnt? på 25 000 kronor kommer att gå till att utveckla Ängdala Online.
– Nu kan vi kanske ta in någon mer föreläsare och köpa in litteratur, säger Susanne Bergquist.

Publicerad 10 April 2013 12:00