För fritidspedagog Amanda Tuvesson, liksom för många andra som var på plats i Tångvallagården under sportlovet, var det första gången hon siktade med ett luftgevär. Foto: Åsa meierkord

För fritidspedagog Amanda Tuvesson, liksom för många andra som var på plats i Tångvallagården under sportlovet, var det första gången hon siktade med ett luftgevär. Foto: Åsa meierkord

Skarpa skott kräver skarp blick

SKANÖR. Med ett litet elegant surr, skickas kartan med måltavlorna iväg över källargolvet. När den stannar är det bara fyra saker som gäller. Sikta och koncentration, koncentration, koncentration.

Under sportlovet kunde barn och ungdomar prova på luftgevärsskytte I Falsterbo Vellinge skytteföreningslokaler på Tångvallagården i Skanör.
– Det var jättekul, speciellt när jag fick så många träffar, säger Benjamin Fuglsang som provade på skytte för första gången. På hans kartor har nästan alla tavlor ett prydligt hål mitt i prick.

Varför tror du att det gick så bra?
– Jag vet inte riktigt, kanske för att jag verkligen koncentrerade mig.
Just koncentrationen är det enda riktigt viktiga när det gäller skytte. Bertil Nilsson har lagt kinden intill geväret i drygt 50 år.
– Det är en väldigt bra sport för att den passar alla i familjen, både barn och föräldrar. Blir man riktigt biten av skytte så anordnas det många tävlingar man kan delta i.
– Men ofta tävlar man mot sig själv, ju bättre man blir, ju fler märkan erövrar man också. Man kan skjuta till sig både brons, silver och guldmärken i skytte, berättar Bertil Nilsson.
På riktigt
Föreningen har, liksom många andra föreningar, svårt att dra till sig ungdomar.
– Många skjuter på låtsas i dataspel men här gör man det på riktigt, det är något helt annat, säger Bertil Nilsson.
Benjamin Fuglsang funderar i samma banor.
– Jag spelar dataspel i bland, men här var det en annan slags skjutning, man koncentrerade sig mer.

Publicerad 28 February 2013 12:00