Skivaktuelle Thomaz Ransmyr uppträder ofta inom hbtq-sfären. Själv kom han ut som 16-åring. ”Tufft i början för min pappa, men mamma var inte det minsta förvånad.hon sa att hon redan visste.”Foto: Markus Celander

Skivaktuelle Thomaz Ransmyr uppträder ofta inom hbtq-sfären. Själv kom han ut som 16-åring. ”Tufft i början för min pappa, men mamma var inte det minsta förvånad.hon sa att hon redan visste.”Foto: Markus Celander

”Homosexualitet inget man pratade om i Skanör”

Thomaz lämnade Skanör men Skanör lämnar ej Thomaz

Av
Markus Celander

Markus Celander

MUSIK. Personer i hans omgivning blev inte överraskade när han kom ut som homosexuell vid 16 års ålder.
– Många sa att de redan visste, men det var ingenting man pratade om i Skanör, säger skivaktuelle Thomaz Ransmyr, 39.

I två decennier har Thomaz Ransmyr stått på estrader i Sverige och på kontinenten; teatraliska framträdanden där hans säregna sång om kärlek, sorg och utanförskap ackompanjerats av allt från intensiv synthpop till glittrig schlager och vemodigt piano.

Han är bosatt i Nederländerna sedan fem år, men under några dagar i augusti befinner han sig hemma hos sin syster på Näset. Och gläds efter ett besök på Höllvikens bibliotek.

– De hade min diktbok, "Vill du bära min kofta?" till utlåning. Jag skrev den för ett par år sedan. Det gör mig glad att få lite uppmärksamhet där jag har mina rötter.

Efter att ha kommit ut som homosexuell i tonåren flyttade han från Skanör till Malmö. En större stad kändes enklare. Men hembyn finns inetsad i honom.

– Mina föräldrar flyttade dit i slutet på 60-talet. Det var innan Skanör blev en fin ort – då ville ingen bo där, så de hade bara till att välja och vraka bland husen.

Omslagsbilden till hans senaste skiva, "Nobody"s Child", är för övrigt tagen på Skanörs Ljung. Plattan är inspelad hos popstjärnan Kristian Anttila i Göteborg. Anttila medverkar även på skivan i en duett med Thomaz Ransmyr.

– Låten handlar om kärleken mellan två män. Kristian är ju hetero, när vi spelade in hade han just släppt sin skiva "Svenska Tjejer", hans kärleksförklaring till kvinnor, och det första han gör efter det är en bögduett med mig. Kanske lite otippat för hans fans.

En av anledningarna till att Thomaz Ransmyr besöker sin syster på Näset är Köpenhamn Pride, där han deltagit i en alternativ schlagerfestival med "Som en dröm", Östen Warnerbrings bidrag i Eurovisionsschlagerfestivalen i Wien 1967.

– Jag är nöjd med mitt framträdande, men vann inte. Fantastiskt roligt med ett par tusen personer i publiken – så stor publik har jag aldrig haft tidigare. Synd bara att inte fler röstade på mig.

Han rör sig och uppträder ofta inom hbtq-sfären. Det har bara blivit så, förklarar han, "inget medvetet". Men det råder delade meningar om att "komma ut"; inte minst kändisar pressas ofta att komma ut som homosexuella: de har ett ansvar att vara förebilder, heter det.

Tveksamt, menar Thomaz Ransmyr.

– Att "komma ut" måste få vara var och ens eget val. Vissa vill inte bli förknippade med gay-stereotyperna, spektaklen, att man ska var på ett visst sätt och delta i Pride och gå på de eller de klubbarna och festerna.

I höst väntar ytterligare några spelningar, men brödfödan är jobbet som översättare – engelska och nederländska till svenska. Fast visst är det kul när det trillar in lite STIM-pengar då och då, tillägger Thomaz Ransmyr med ett skratt.

– Lite ersättning är bättre än noll, men framförallt visar den att det finns folk som lyssnar på en.

Publicerad 25 August 2012 12:00