ETT MED NATUREN. Animal Five spelar på Debaser den 17 december. Därefter tar bandet en paus för att rekonstruera sig själva och skriva nya låtar. Foto: PRESSBILD

ETT MED NATUREN. Animal Five spelar på Debaser den 17 december. Därefter tar bandet en paus för att rekonstruera sig själva och skriva nya låtar. Foto: PRESSBILD

Animal Five:

”Det låter töntigt coolt”

Malmöbandet låter inte allvaret ta överhanden

FAUNAROCK. Animal Five har ett Lasse Åberg-citat som ledstjärna när det gäller nivån av allvar i bandet och spelar in covers på löpande band i ”Studion som gud glömde”. Kanske blir även dildos en del av showen när de spelar på Debaser i Malmö den 17 december.

Ni lägger ut en coverlåt i månaden på er hemsida, hur fick ni den idén?
– Vi har precis byggt en ny studio som vi kallar ”Studion som gud glömde”. Att spela in covers är ett enkelt sätt att hålla liv i hemsidan. Vi har heller inte skrivit så mycket eget material den senaste tiden, säger sångaren Martin von Inghardt
– Dessutom får man nya musikaliska intryck, säger trummisen Peter Alstorp.
Ni har gjort en glad poplåt som heter ”Demon Fire” – är humorn en viktig del i er musik?
Martin: – Ja, och jag gillar sådana uttryck som Demon Fire, det låter töntigt coolt.

Finns det en risk att inte bli tagen på allvar om man har en skämtsam framtoning som band?
Peter: När det gäller det musikaliska så tar vi det på största allvar.
Martin: Det finns ett Lasse Åberg-citat som jag tycker fångar vår inställning bra: ”Some art is so serious it makes you laugh”. Band som Kent och Coldplay skulle aldrig kunna döpa en låt till ”Demon Fire”.
Ni har tagit ert namn från ett gammalt Mick Jagger-citat. Är rock- och pophistorien viktig för er?
Peter: Ja, men samtidigt var det så mycket lättare att skapa myter på den tiden när Stones och Beatles slog igenom. Utbudet var så litet att minsta lilla grej växte till en myt.
Martin: Ju äldre man blir desto svårare är det att bli impad. Jag tycker att det skulle vara coolt om vi spelade vår glada pop och körde upp dildos i röven på varandra. Då kanske det skulle bildas myter även om oss, haha. 
Är det stor skillnad mellan hur ni låter live och på skiva?
Martin: Ja, absolut. Det var producenten Marco Maniere som sa det till oss en gång: när man lyssnar på en skiva finns det ingen sprit, inget knark och inga brudar och det är sådana saker som påverkar konsertupplevelser. Eftersom det inte går att återskapa den situationen i studion är det lika bra att försöka göra något helt annat.
Vad händer efter spelningarna nu i vinter?
Martin: Vi ska rekonstruera bandet och inte spela live förrän vi har helt nytt material. Jag skulle vilja göra ett dubbelalbum där skivorna har helt olika karaktär, men det kan lika gärna bli något helt annat.

Publicerad 15 December 2010 08:23