Trivsel på jobbet

Friskvård och inflytande viktigast

Av
Åsa-Marie Nilsson

GYMKORT. Friskvård är viktigast för hur man trivs på jobbet, visar en undersökning av Sifo. Medan inflytande kommer högst upp på TCOs lista över vad som mest bidrar till trivseln på arbetsplatsen.
Högst upp på listan av trivselfaktorer på arbetet i Sifos undersökning kom friskvård, så som gymkort eller massage. Drygt tusen anställda fick i undersökningen rangordna vilka kontorstjänster som är viktigast för att de ska känna sig harmoniska och effektiva på arbetet.

Friskvård och lokaler
Hela 65 procent tyckte att friskvård var viktigt. Fina och rena lokaler, fungerade kontorsmaskiner och bra stöd från reception och vaktmästare var annat som var viktigt. Både kaffe och fri frukt däremot hamnade långt ned på listan.

Friheten viktig
Även tjänstemannaorganisationen TCO har tittat på vad som bidrar till trivsel på jobbet. I deras undersökning framkom att det att det uppstått en flytande gräns mellan arbete och fritid. Att känna ett man har ett inflytande på arbetsplatsen är därför viktigt och påverkar även hur effektiv man känner sig. Det kan handla om arbetstider och hur man utför arbetet.

Publicerad 02 June 2010 03:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.