Visst kan gravida få massage

"En myt att det inte är bra"

Av
Pauline Bengtsson

Det är dags att slå hål på myten om att gravida kvinnor inte kan få massage! Anneli Nickel, massageterapeut i Höllviken, har lång erfarenhet av att massera såväl gravida som andra som har behov av att frigöra spänningar och slappna av.

-Att många inte vill massera gravida beror inte på att det inte är bra att få massage under graviditeten, tvärtom, utan det är för att skydda sig själv som massör. Skulle något hända barnet i magen så ligger det nära till hands för den gravida att leta orsaker i sin sorg och det är tungt att bära om ljuset faller på massageterapeuten.


Specialutbildad i Köpenhamn

Även om massagen inte på något sätt kan skada fostret. Men en speciell utbildning för att kunna massera havande har Anneli genomgått. I Danmark, där hon både utbildat sig och arbetat under många år, är det vanligt att massera gravida och något som även ingår i den allmänna vårdapparaten.

-Själv har jag gått en veckokurs hos en barnmorska i Köpenhamn. Där lär man sig som massör, massageterapeut eller barnmorska att man inte ska trycka på triggerpunkter eller massera för djupt med fingrar och tummar på en gravid kvinna. Orsaken är att det är lättare att få en blodpropp under graviditeten och om en kvinna har en blodpropp som sitter i exempelvis benet så kan en djupgående massage flytta blodproppen till ett allvarligare ställe i kroppen och det är inte önskvärt.

Den något ökade blodproppsrisken är den enda egentliga kontraindikationen för att man måste särbehandla en gravid kvinna. Men i många länder existerar inte ens denna regel.

- Nej, Sverige har alltid varit oerhört restriktivt med alternativa metoder, om man nu kan kalla massage för alternativt. Jag önskar att vi haft en mer dansk eller tysk hållning här i landet där man blandar olika metoder och inte är så rädd för saker som faktiskt kan hjälpa. Läkemedel med en massa märkliga bieffekter föreskrivs utan att blinka. Jag tycker det är lite skevt, säger Anneli.

Kerstin Halberg fick sitt första barn i december när sonen William föddes. Under graviditeten fick hon regelbunden massage av Anneli eftersom hon hade ont i ryggen.

-Jag jobbade långt in i graviditeten - till vecka 39 - och i mitt arbete som smådjursveterinär på djursjukhuset i Malmö har jag en hel del datorarbete vilket gav mig ont i ländryggen.

Kerstin Halberg gick regelbundet på massage under graviditeten med sonen William. Foto: Pauline Bengtsson

Kerstin Halberg gick regelbundet på massage under graviditeten med sonen William. Foto: Pauline Bengtsson

Frigör hormonet oxytocin

Dessutom var Kerstin väldigt förlossningsrädd, rädd för smärtan och vad det innebar rent fysiskt att få barn.

- Att komma hit till Anneli gav mig, förutom mindre ont i ryggen och en skön avkoppling, även samtal kring förlossningen med en kvinna som själv fött två barn och som jag kunde prata av mig med.

Att bli masserad frigör hormonet oxytocin, även kallat "lugn-och.ro-hormonet". Halten av oxytocin ökar i den gravida kvinnans kropp och utsöndras även mer än vanligt under amningen. Att stimulera utsöndringen av hormonet hjälper både barn och mamma under graviditeten.

-För mig har det betytt mycket att kunna fortsätta få massage under graviditeten. Dessutom fick jag fotbad innan behandlingen vilket många gravida med svullna fötter mår bra av, berättar Kerstin

Publicerad 10 March 2009 03:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag