William

William "SWET", Limpo Rocha och Robbin "Leon” Carlzon" är tre av graffitikonstnärerna som deltar i utställningen. Foto: Åsa Meierkord

Konsthallen full av klotter

Gatans konst i vårutställning

FALSTERBO.

Det handlar om att lämna något efter sig. Ofta är graffiti färgglatt och stort. Men kan det också bara vara en liten namnteckning på en lyktstolpe? Eller en serieruta? Nu pågår utställningen "Mångstilat" på Konsthallen på Falsterbo strandbad.

William "SWET" började spraya sin tag redan 1985 hemma i Ålborg, Danmark, och var en av de första i Europa som började med graffiti.

– Vi taggade allt. Försökte hitta allt vi kunde om graffiti. Det var inte förrän 1992 som vi åkte till New York för första gången. Det fanns ju inget instagram eller facebook då, vi visste inte vart vi skulle ens. Var finns graffitin? Det frågade vi oss. Vi var tre vita killar som åkte till Bronx och letade, säger William och ler åt minnet.

Det var starten på en mängd resor ut i världen för att måla graffiti och träffa andra målare att skapa graffiti tillsammans med. Över 30 år senare har William studio i Naestved med en kollega och deltar i många utställningar. Men syftet med hans graffiti är det samma.

– Att skapa något positivt med färg som ger liv åt det gråa.

Limpo Rocha har gjort erfarenheten att allmänheten i Brasilien är mycket mer tillåtande till gatukonst än i Sverige.

Limpo Rocha har gjort erfarenheten att allmänheten i Brasilien är mycket mer tillåtande till gatukonst än i Sverige. "Förmodligen för att de prioriterar andra brott", säger han. Foto: Åsa Meierkord

Utställningen heter ”Mångstilat” och ska spegla den mångfald av stilar som existerar i gatukonsten. Några av de utställande konstnärerna kommer från den klassiska graffitikulturen, andra har sin bakgrund i serietecknar- och illustrationsvärlden.

Robbin ”Leon” Carlzon, graffitikonstnär med rötter i Lund håller numera även workshops för skolelever.

– Allt jag har gjort, har jag gjort med goda intentioner. Som graffitimålare är man inte orolig för att åka fast, om man oroar sig för något så är det över att folk ska klaga. Att de som inte gillar det jag gör klagar och får det övermålat istället för att prata med mig. Att sticka ut och inte vilja rätta sig i ledet är ju faktiskt något som handlar frihet och det är i grunden positivt, säger han.

Robbin

Robbin "Leon" Carlzon har gjort en målning till utställningen med inspiration av de gamla tunnelbanetågen i Stockholm. Foto: Åsa Meierkord

Att flytta in sin konst från gatan in i ett kulturellt finrum betyder ny publik och nya perspektiv.

– De som inte gillar gatukonst, som kallar det klotter, de ser det på ett helt annat sätt för att det hänger på väggen här, säger Limpo Rocha, graffitikonstnär från Brasilien men numera Malmöbo.

Utställningen pågår fram till den 12 maj. Så tidsfristen att se konstverken är betydligt längre än om de hade målats i stadsmiljön.

Mångstilat

Deltagande konstnärer: Bless, Robbin ”Leon” Carlzon, Lisa Ewald, Gustav "Unir1" Norberg, Waffle, Jonas ”Pike”, Limpo Rocha, Max Solca samt SWET.

Aktiviteter: Under utställningens gång kommer tre av konstnärerna att hålla varsin workshop i spraymåleri. 24 mars, 7 april och 5 maj.

I ateljén kan man under utställningens gång skapa med inspiration av utställningen.

Publicerad 16 March 2019 07:30