I 28 år Kenneth Rubin drivit macken i korsningen Falsterbovägen och sett det mesta och de flesta i byn. Nu lämnar han över till Lotta Einarsson.

I 28 år Kenneth Rubin drivit macken i korsningen Falsterbovägen och sett det mesta och de flesta i byn. Nu lämnar han över till Lotta Einarsson. Foto: Åsa Meierkord

Efter många år på nacken – nu sker det ägarbyte på macken

"Först bara lite mjölk och livsmedel i ett litet rum"

VELLINGE.

Från en liten hylla med mjölk till 180 kvadratmeter stor butik. Stammisar, turister och förbipasserande. I nästan 30 år har Kenneth Rubin drivit macken i rondellen Södervångsvägen/Falsterbovägen. Nu tar Lotta Einarsson med familj över.

Kenneth Rubin började jobba på bensinstationen Esso redan 1978 när han var i unga tonåren.

– Det var i Lomma, där jag växte upp. Min pappa var också i branschen, oljebarn, kallade vi oss för, säger Kenneth och skrattar.

Efter ett tag ville han dock prova på något annat och jobbade fem år med att bygga bilar på Scania Saab. Efter det ville han tillbaka till jobbet på bensinstation och jobbade några år till på Statoil.

– Sedan kände jag mig redo att driva något eget och ansökte om att få ta över den här stationen i Vellinge som hade drivits av Bengt Olsson, Traktor-Bengt, i många år. Jag kände inte till Vellinge alls då.

Hösten 1990 gick ägarbytet igenom.

– Jag och min fru Susanne drev det tillsammans, våra barn var små då, två och tre år, efter några år flyttade vi till Vellinge, berättar Kenneth.

Den tidigare ägaren Bengt Olsson hade haft en verkstad vid pumparna, Statoil köpte hela tomten och byggde om verkstaden till butik redan efter något år.

– Först hade vi bara lite mjölk och andra livsmedel i ett litet rum på 30 kvadrameter, sedan fick vi lokaler på 180 kvadrameter och blev mer en allt-i-allo butik. Då började vi också ha öppet till klockan 24.

Vad har varit roligast under de 28 år som har gått?

– Att kunna hjälpa kunderna. För att trivas med jobbet måste man egentligen kunna allting. En mack som har öppet nästan alltid och sent på kvällarna blir lite av en social samlingspunkt. Vi möter alla sorters människor och alla sorters problem.

Har du något exempel?

– Många. Jag har till exempel hjälpt till att knyta en del slipsar. En gång hjälpte en kollega till mig ett förvirrat par från Tyskland genom att låta dem ställa upp sin husbil över natten i sin trädgård.

Nu börjar ett nytt kapitel för Kenneth Rubin som tänker ta det där sabbatsåret han aldrig tog i skolan, för att fundera ut vad han ska göra i stället. Nytt kapitel blir det även för Lotta Einarsson som tar över macken tillsammans med sin son Robin.

– Jag jobbade på Statoil i 17 år och ville sedan göra något nytt, så jag utbildade mig till massör, drev eget i tio år och hade börjat längta efter en ny utmaning. Min son Robin har tidigare jobbat på macken med Kenneth och under en fika med de gamla arbetskamraterna hörde han att Kenneth skulle sälja och tyckte att det kunde vara en bra idé att ta över. Efter att ha tänkt lite så tyckte jag det också, berättar Lotta.

Hon och Robin kommer att driva vidare macken i samma stil och satsa ännu mer på matutbudet.

– Vi kommer att inrätta en lite tydligare kafédel i lokalen, säger Lotta.

Publicerad 29 December 2018 00:00