Elpistol. Arkivbild

Elpistol. Arkivbild Foto. Ritzau Scanpix

Polisens elpistoler leder till mindre våld

Polisen i Skåne ingår i försöksprojektet

SKÅNE. Under ett år har ett stort antal poliser i yttre tjänst, bland annat i region syd, varit utrustade med elpistol.

– Flera poliser vittnar om att man känner sig tryggare när man har elchockvapen i patrullen och vid många ingripanden har poliserna behövt använda mindre våld jämfört med vad man skulle ha behövt annars, säger Per Värdig till polisen.se. Han är ansvarig för projektet som kommer att pågå i ytterligare ett år.

Sammanlagt 334 gånger har elpistolerna använts och i 112 fall har det räckt med att hota med elpistolen.

127 gånger har poliser avfyrat elpistoler och på så sätt fått våldsamma personer under kontroll. De övriga fallen är när man skickat en liten elstöt, men inte behövt avfyra hela laddningen.

De senaste åren har polisen haft tillgång till OC-spray, som påminner om tårgas. Den sprutas i ögonen på angriparen och har en tydlig nackdel. Ett stort antal gånger har polisen råkat spraya sig själv eller kollegor i samband med gripanden.

- Vi ser att skadorna på poliserna minskar vid ingripanden när man använder elchockvapen om man jämför med då polisen använder OC-spray, säger Per Värdig.

I princip samtliga fall då elpistolen använts är då poliser utsatts för våld eller hot om våld eller den misstänkte varit knivbeväpnad, förklarar Per Värdig.

Han berättar att utfallet blivit som väntat och att man kommer att fortsätta projektet med samma inriktning i ett år till. Om utvärderingen blir positiv kommer alla poliser i yttre tjänst att få elpistol för att komplettera oc-sprayen, batong och pistol.

Publicerad 28 December 2018 11:27