Vellinge IF vill få saker och ting att hända. På bild syns Johnny Neldeborn, verksamhetsansvarig Vellinge IF, utanför klubbstugan. Foto: Åsa Meierkord

Vellinge IF vill få saker och ting att hända. På bild syns Johnny Neldeborn, verksamhetsansvarig Vellinge IF, utanför klubbstugan. Foto: Åsa Meierkord Foto: Åsa Meierkord

VIF vill få hela byn att växa: "Nu drar vi igång"

Ett av projekten – satsa på e-sport

VELLINGE.

E-sport, fotboll för alla, minifotbollsskola, Gå-fotboll och Fitnessfotboll. Det är ingen hejd på alla projekt som Vellinge IF är i färd med att sjösätta.

För ungefär ett år sedan satte sig Johnny Neldeborn, verksamhetsansvarig i Vellinge IF och Peter Lundgren, ordförande ner och bestämde sig för att försöka låta klubben ta ett större samhällsansvar och bredda sin verksamhet. Styrelsen var positiv.

– Vi vill få med fler barn och unga i föreningslivet, nu drar vi igång, nu gör vi det som vi har pratat om, säger Johnny Neldeborn.

För Vellinge IF, liksom för många andra idrottsföreningar, tappar man många unga redan i tidig tonår.

– Det idealiska för de flesta idrottsföreningar hade varit att ha två spår. Ett för dem som verkligen vill satsa på sin idrott och träna tre-fyra gånger i veckan och ett för dem som också vill göra något annat också och därför inte vill träna fullt så mycket. Det är svårt att få ihop, säger Johnny Neldeborn.

"Nu gör vi det som vi har pratat om"

Nu går Vellinge IF lite utanför de vanliga ramarna för att behålla de unga och även få med fler som inte vill träna fotboll flera dagar i veckan. En av projekten heter satsning på e-sport.

– Om man fyller en hel hall med ungdomar i en helg för att spela e-sport så är det stort bland unga. Vi tog kontakt med Malmö e-sportförening som kom hit och pratade om sin verksamhet, det var väldigt mycket som vi inte kände till, vi såg fördelarna och nu har vi börjat, så får vi se var det landar. Det finns intresserade i klubben som kan tänka sig att driva det, berättar Johnny Neldeborn.

Nyligen arrangerade klubben sin första e-sportkväll.

– Jag har fått ta emot en del samtal från föräldrar som inte kan förstå hur vi kan uppmuntra unga till att sitta framför skärmen och dricka energidrycker, som de uttrycker det. Men så ser vi inte på det. Att vara e-sportare innebär väldigt lite tid framför skärmen och mycket tid för att snacka ihop sig i laget och planera strategi. Det finns bra och dåliga föredömen inom alla sporter, både i fotboll och i e-sport. Vi vill ta fram det positiva i båda, säger Johnny Neldeborn.

Om man vill spela fotboll men är lite äldre eller inte vill ta de där tre passen varje vecka så drar FotbollFitness igång den 16 november mellan klockan 8 och 9 på Södervångs sporthall.

– Det är fotboll på en liten yta, vi använder sargarna som man brukar använda när de yngsta spelar, folk brukar både tycka att det är kul och bli väldigt svettiga, berättar Johnny Neldeborn.

Söndagar samma tidiga tid, kommer det att bli träning som riktar sig till de äldre medlemmarna.

– Då kör vi i gång Gå-fotboll. Det är riktigt stort i England och finns också i Stockholm. Det är helt vanlig fotboll, men man får bara gå, en fot måste vara i marken eller golvet hela tiden. Vi ska kontakta pensionärsföreningar för att få ut informationen om att vi är i startgroparna.

Vellinge IF vill också kunna erbjuda personer med intellektuell funktionsnedsättning möjligheten att vara med i en förening och ta del av organiserad idrott med .

– Det finns ingen förening i Vellinge, vad jag vet, i dag där den möjligheten finns, vi bygger upp långsamt, det är viktigt att det finns en hållbar struktur, men vi är på god väg, har bra kontakt med FIFH i Malmö och samarbetar med Skåneidrotten.

En del föräldrar har sagt att deras små barn, de mellan tre och fyra år, längtar efter att få spela fotboll. Det gör också VIF något åt nu.

– Jag brukar svara att det är nog mest föräldrarna som längtar, men nu kör vi i gång en slags minifotbollskola som i princip går ut på att föräldrarna leker med sina barn i hallen under en timme, vi körde det i Lugi handboll under många år och det var verkligen populärt. Det är också ett bra sätt att röra på sig, både för barn och vuxna och långsamt slussas in i föreningsstrukturen.

Sedan tidigare finns det tillfälle för de ensamkommande och alla andra som vill att spela spontanfotboll på söndagar.

– De brukar vara ett gäng på 25 spelare, säger Johnny Neldeborn.

Det blir alltså en hel del att stå i under hösten.

– Vi tänkte att vi drar igång och så hakar andra på. Vissa projekt kanske går jättebra, andra inte lika bra. Man vet inte om man inte försöker, säger Johnny Neldeborn.

Publicerad 23 December 2018 00:00