Det råder risk för halka i stora delar av Skåne. En rad olyckor har inträffat under morgonen, vilket orsakar långa köer på sina håll, bland annat på E6 i höjd med Löddeköpinge.

Det råder risk för halka i stora delar av Skåne. En rad olyckor har inträffat under morgonen, vilket orsakar långa köer på sina håll, bland annat på E6 i höjd med Löddeköpinge. "Det är en förrädisk halka", säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisens ledningscentral. Foto: Polisen, Skärmdump Trafikverket

Polisens uppmaning: "En förrädisk halka – var extra försiktig"

Flera trafikolyckor under morgonen

SKÅNE. På flera håll i Skåne har temperaturen sjunkit till ett par minusgrader, på sina håll ännu lägre. Kylan leder till fläckvis våta vägar och risk för halka och olyckor.

Av
Andreas Holm

Trafikverket varnar för besvärligt väglag i de sydöstra, västra och mellersta delarna av länet.

– Det är halt ute på vägarna speciellt kring Malmö och vägarna upp mot Helsingborg. Det är en förrädisk halka, plötsligt blir det glashalt så var extra försiktig när du är ute i trafiken, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Flera olyckor har inträffat under måndagsmorgonen och flera läsare uppger att vägarna från Landskrona mot Malmö är hala.

På E22 i Burlöv, vid påfarten till E6 mot Göteborg/Åkarp/Staffanstorp stängdes trafiken av efter att flera bilar varit inblandade i en olycka. Nyligen öppnades ett körfält för trafik.

– Vi har fått rapport om att det är väldigt halt på platsen och det har begärts sandning på vägen. Tre bilar är inblandade, några landade på taket i diket. Samtliga bilar ska bärgas, men vi har inga rapporter om några personskador, säger Åsa Emanuelsson.

Läget på de skånska vägarna vid 11-tiden under måndagen. Gula vägar innebär halkrisk.

Läget på de skånska vägarna vid 11-tiden under måndagen. Gula vägar innebär halkrisk. Skärmdump: Trafikverket

Väg 21 har varit avstängd sedan morgonen, mellan Åstorp-Klippan (trafikplats Björkdalen och Strögård) i riktning mot Helsingborg. En lastbil körde av vägen och åkte rakt ner i ett dike. Trafikverket rekommenderar att köra andra vägar förbi olycksplatsen, via väg 13, Östra Ljungby, E4 till Åstorp. Enligt Trafikverket öppnar inte vägen förrän under eftermiddagen.

En rad andra olyckor har inträffat. (UPPDATERING: De flesta var uppklarade vid 11-tiden på förmiddagen):

  Trafiken leds sedan 7-tiden om via Borgeby efter en olycka mellan en lastbil och personbil på E6, i norrgående riktning i höjd med Löddeköpinge.

  Av- och påfarten till E65 från Malmö mot Ystad har stängts av efter en singelolycka med personbil i höjd med trafikplats Fredriksberg vid 06.48. Föraren klagade på nacksmärtor och ambulans larmades till platsen. Enligt polisen ska personen inte behövt föras till sjukhus för vård.

  På E4 mellan trafikplats Helsingborgs södra och Ättekulla är det risk för köer efter en singelolycka, där en bil voltade och hamnade på taket i ett buskage, i riktning in mot Helsingborg.

  På länsväg 100 mellan Vellinge-Kungstorp i riktning mot Skanör/Falsterbro står en stillastående personbil illa till. Den ser enligt uppgifter till polisen krockskadad ut, men inga personer befinner sig på platsen.

  Väg 854, mellan Staffanstorp-Arlöv, i höjd med Tottarp, har stängts av efter att tre bilar krockat väster om Staffanstorp.

  Väg 17 har stängts av i höjd med Eslöv, efter en trafikolycka mellan trafikplats Östra Asmundtorp mot Eslöv norra, i båda riktningarna.

  Begränsad framkomlighet på E6 i höjd med Tygelsjö i riktning mot Trelleborg.

Publicerad 26 November 2018 07:23