Priset på bostadsrätter fortsätter att stiga medan villapriserna sjunker.

Priset på bostadsrätter fortsätter att stiga medan villapriserna sjunker. Foto: Mostphotos.com

Här hittar du billigaste bostaden i Skåne

Stigande priser på bostäder – men allt färre säljs

SKÅNE. Priset på bostadsrätter fortsätter att stiga medan villapriserna sjunker. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Av
Andreas Holm

Under september månad steg bostadsrättspriserna med två procent på riksnivå. De dyraste bostadsrätterna finns i Vellinge, Lomma. Lund och Staffanstorp medan de billigaste finns i Perstorp, Osby och Åstorp.

Flest bostäder säljs i Malmö, 1457 stycken följt av Lund (469). Statistiken bygger på de försäljningar som mäkare dagligen rapporterar till Svensk Mäklarstatistik.

– Senaste 3-månaderssiffran, där vi just nu jämför tredje med andra kvartalet i år, visar också genomgående prisökningar. Årssiffrorna är dock alltjämt på minus för samtliga redovisade områden. Jämfört med förra årets rekordvolymer är antalet sålda bostadsrätter hittills cirka sex procent färre i år, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressutskick.

I snitt kostar en skånsk bostadsrätt 1 758 000 kronor, eller 26 139 kronor per kvadratmeter, baserat på de senaste kvartalets försäljningar.

Villapriserna fortsätter däremot att sjunka. I Malmö är medelpriset 4 068 000 kronor, en minskning på en procent jämfört med augusti. En skånsk genomsnittsvilla säljs för 2 993 000 kronor och i länet är det sjunkande priset marginellt och minskar med -0,2% föregående månad.

Precis som med bostadsrätter kostar villorna mest i Vellinge och Lomma. De billigaste villorna hittar du i Östra Göinge och Osby. Där såldes villorna för under miljonen, i snitt 954 000 kronor i bland annat Östra Göinge. En siffra som motsvaras av 5 538 000 kronor i Vellinge kommun.

– Även jämfört med samma period förra året har villapriserna minskat i både storstadsområdena och riket. Antalet villaförsäljningar är hittills i år dock något fler än förra året, konstaterar Hans Flink.

På ett år har priserna i Skåne sjunkit, för villor med -0,7% och bostadsrätter -1,1%.

SKÅNSKA BOSTÄDER

Priserna på bostadsrätter ökar, medan villorna blir billigare. Här är de dyraste och billigaste skånska bostäderna i september:

BOSTADSRÄTT

Vellinge: 2 829 000 kronor

Perstorp: 283 000 kronor

VILLA

Vellinge: 5 538 000 kronor

Östra Göinge: 954 000 kronor

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Publicerad 08 October 2018 06:00