Hundratals smittade med hepatit C efterlyses

Smittskyddsläkare: "De som fått viruset för länge sedan och lever friska liv kan till och med ha glömt bort det"

SKÅNE.

Drygt 800 skåningarna som lämnat blodprov smittade med hepatit C har kontaktats. Region Skåne uppmanar personer att följa upp kontakten med sjukvården.

Av
André Kvist

Många drabbade av hepatit C har tappat kontakten med sjukvården. Flera kan ha haft infektionen sedan 1990-talet då någon effektiv behandling och sambandet mellan diagnosen och dess inverkan på framtida leversjukdomar var oklar.

Med den bakgrunden har Smittskydd Skåne sedan i höstas skickat ut brev till runt 800 drabbade. Personer som har lämnat positiva blodprov för hepatit C men sedan inte följt upp behandlingen.

– Hepatit C ger ofta inga symptom. De som fått viruset för länge sedan och lever friska liv kan till och med ha glömt bort det. Levern som är ett livsviktigt organ, kan ändå ta skada och därför har man allt att vinna på att genomgå behandlingen, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Nya mediciner som togs fram för ett antal år sedan var väldigt dyra och gavs bara till patienter med svåra leverskador. Numera är kostnaden lägre och det nationella rådet för nya läkemedel, NT-rådet, har sedan den 1 januari rekommenderat att landstingen erbjuder behandling oavsett grad av leverskada.

Breven som skickats ut tillsammans med infektionsklinikerna erbjuder därför uppföljning och undersökning. Om så krävs ges även behandling.

– Idag är det en enkel behandling med få biverkningar Det är fantastiskt bra att vi kan erbjuda den här möjligheten till alla. Nu är det inte kostnaderna som begränsar när patienterna kan få behandling. Eftersom det är många som kommer att erbjudas behandling kan det bli viss väntetid för mottagningsbesök på infektionsmottagningarna, säger Mattias Waldeck.

Fakta

Hepatit C smittar genom blodkontakt. Förr kunde smittan spridas genom blodtransfusioner, men sedan 1992 testas alla blodgivare för hepatit C och den smittvägen har upphört.

Har man fått blodtransfusion före 1992 rekommenderas man att testa sig för hepatit C.

Idag sker smittspridning av hepatit C framför allt mellan personer som injicerar droger och som delar injektionsverktyg.

Hepatit C kan läka ut av sig själv men vanligtvis krävs behandling för att bli av med viruset.

Normalt sett pågår behandlingen i 12 veckor och över 95 procent av de som genomför den blir botade.

Källa: Region Skåne.

Publicerad 11 July 2018 07:00