Stränderna i Skanör Falsterbo bland Sveriges vackraste

Tylösand fortsatt i topp

SVERIGE. När resebolaget Resia sammanställer årets lista över Sveriges vackraste stränder återfinns inte mindre än två skånska destinationer i topp, Skanör/Falsterbo och Äspet i Åhus. Ohotad på toppen står dock fortfarande halländska Tylösand.

Enligt en ny undersökning gjord av Kantar SIFO på uppdrag av resebolaget Resia är Tylösand Sveriges vackraste strand. På andra respektive tredje plats hamnar Böda Sand på Öland och Sudersand på Gotland. Men efter dessa självklara turistdestinationer börjar skåningarna göra sig påminda.

På femte plats återfinns stränderna i Skanör/Falsterbo och på delad sjätteplats Äspet i Åhus.

På Turistcenter i Falsterbo är man stolt över placeringen som Skånes vackraste strand, även om man tycker att man borde hamna ännu längre upp på Sverigelistan.

– Jag tycker självklart att vi borde toppa listan. Vi är stolta över våra stränder. De är helt fantastiska. Tylösand har jag inte besökt på många år så jag kan inte uttala mig om den är bättre, säger turistsamordnare Marie Törnquist.

Men vad är det då som gör att Skanör Falsterbo sticker ut från Skånes övriga stränder?

– Dels är det barnvänligt med breda stränder och långgrunt, men sedan är också sandkvaliteten vi har här något utöver det vanliga. Sanden är så fin att den nästan känns som mjöl, säger Marie Törnquist.

Svenskarnas favoritstränder på hemmaplan

Tylösand

Böda Sand

Sudersand

Pite Havsbad

Skanör/Falsterbo

Skrea strand/Getterön/Sandhammaren/Tofta strand/Åhus strand

Knäbäckshusen/Sandhamn (Gotland)/Skansenbadet/Torö strand

Haverdal/Varamobaden (Motala)

Nordkoster

Smitingen (Härnösand)/Köpingsvik (Öland)

*Listan är baserad på resultat från SIFO-undersökningen som gjordes i början av juni 2018 där 1024 svenskar tillfrågades.

Publicerad 27 June 2018 11:17