Vart femte tåg trasigt – skapar trängsel för pendlare

Skånetrafiken uttrycker missnöje med danska verkstaden

SKÅNE. Den senaste tiden har så många som vart femte Öresundståg stått stilla på verkstaden. Något som skapar tågbrist och trängsel för alla pendlare. Skånetrafiken riktar nu kritik mot den danska verkstaden som servar tågen, skriver Sydsvenskan.

Av
Anja Degerholm

– Det fattas tågsätt på vissa avgångar, vilket gör att resenärer behöver stå upp på tågen. Det är absolut olyckligt. Inte bra alls, säger Mark Fenzel, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken, till Sydsvenskan.

De senaste tre åren har i snitt 11 av samtliga 110 Öresundståg varit på verkstaden. Statistiken över trasiga tåg är ännu dystrare läsning om man tittar på de senaste veckorna, då uppemot vart femte tåg stått stilla på verkstaden. Förra veckan stod 17 Öresundståg på verkstaden varav sex stycken med allvarliga fel som tar tre–fyra månader att reparera. Vissa tåg körs också trots att de har till exempel trasig luftkonditionering.

Den danska verkstaden drivs av DSB Vedligehold som så sent som förra året fick förnyat förtroende att fortsätta serva Öresundstågen. Skånetrafiken riktar nu kritik mot DSB Vedligehold.

– Vi har börjat följa upp det här dagligen. Det är för många tågsätt som står på verkstaden. Och det har blivit fler, det har inte varit så här hela tiden, säger Mark Fenzel till Sydsvenskan.

DSB Vedligeholds vd, Dan Stig Jensen, känner inte igen den bilden som Skånetrafiken ger.

– Jag har så sent som i eftermiddags pratat med chefen för Öresundståg, som sa sig vara nöjd med vårt samarbete. Skulle det uppstå problem så kommer vi naturligtvis att diskutera dem direkt med vår svenska samarbetspartner, sa DSB Vedligeholds vd Dan Stig Jensen i torsdags.

Publicerad 19 June 2018 10:58