Foto: Mostphotos.com

Ny studie:

Plastpåsen mer miljövänlig än ekologisk bomullskasse

Sju material testades av danska miljöstyrelsen

SVERIGE.

Att plast skulle vara bättre för miljön än bomulls- eller papperspåsar har väl aldrig någon trott. Men ska du välja miljövänligt så kör på plast menar en ny dansk studie.

Av
Andreas Holm

Plasten orsakar stora skador ibland annat havs- och vattenmiljöer. Men som påse verkar den bra efter att den danska miljöstyrelsen låtit testa olika produkter.

Resultatet visar överraskande att en påse av LDPE-plast var bäst utifrån miljöpåverkan. Utifrån sexton olika kriterier som exempelvis klimatpåverkan, giftighet för människor och miljö och vattenåtgång testades sju olika material.

Av LDPE-plast, polypropen, återvunnen PET-plast, polyester, biopolymer, papper, bomull och komposit visade sig att en helt vanlig plastpåse, som du kan köpa när du handlar i en matvarubutik, var, sett till miljön, det bästa alternativet.

Störst miljöpåverkan hade tygkassen av ekologisk bomull som behövde användas minst 20 000 gånger för att bli kvitt dess klimat- och miljöpåverkan. Papperspåsen skulle enligt studien behöva återanvändas 43 gånger.

Aktuell Hållbarhet som först skrev om resultaten menar att forskarna dock är noga med att påpeka att alla påsar bör återanvändas så många gånger som möjligt innan de blir soppåsar, alternativt kastas i återvinningen eller restavfallet.

Publicerad 15 April 2018 07:00