Bil hittad vid ett tillslag hos en person som hade skatteskulder på flera miljoner kronor. Den blev värderad till tre miljoner kronor.

Bil hittad vid ett tillslag hos en person som hade skatteskulder på flera miljoner kronor. Den blev värderad till tre miljoner kronor. Foto: Kronofogden

Lyxprylar för miljoner drivs in från yrkeskriminella

"Inte okej att åka runt på dyra motorcyklar när man har skulder för flera hundra tusen"

SVERIGE. 2017 var ett bra år för Kronofogdemyndigheten. I sin strävan att bekämpa organiserad brottslighet lyckades de under fjolåret driva in inte mindre än 95 miljoner kronor i utmätt egendom.

– På Sweden Rock-festivalen hittade vi en motorcykel som var värd cirka 200 000 kronor. Det är inte okej att åka runt på dyra motorcyklar eller i lyxiga bilar när man har skulder till brottsoffer på flera hundra tusen kronor. Först ska skulderna betalas, säger Kronofogdens enhetschef Magnus Arvidson, i ett pressutskick.

Tillsammans med Polisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten arbetar Kronofogden för att bekämpa organiserad brottslighet. Deras roll i arbetet är att driva in skulder från kriminella till stat, företag eller andra aktörer.

Under 2017 lyckades man få in inte mindre än 95 miljoner kronor, vilket är den högsta summan hittills och hela 17 miljoner mer än föregående år.

– Det är nytt rekord, men vi vill göra mer, säger Magnus Arvidson.

Så vad är det då som man driver in?

Utmätningarna kan bestå av pengar, men även av värdefulla föremål som smycken och fordon.

– Konst och bitcoin är också attraktivt bland brottslingar, eftersom det är anonymt och svårare att spåra.

Mycket av de tillgångar som i dag drivs in av Kronofogden från yrkeskriminella går till att betala brottsoffer. Men det finns även andra anledningar till varför det är viktigt att indrivningarna sker.

– Om vi utmäter stora kontanta belopp kan vi också förhindra att pengarna investeras i nya brottsupplägg, till exempel köp av vapen eller narkotika, säger Magnus Arvidson.

Publicerad 12 April 2018 09:22