Foto: Carl-Johan Hjertström/Jens Christian

Förslag: Låt unga åka gratis i Skåne i sommar

"Viktigt att vidga sina vyer"

SKÅNE. I sommar kommer skolungdomar i årskurs 6-9 samt elever som går första och andra året på gymnasiet kunna åka gratis buss och tåg i hela Skåne. Det enligt ett förslag som det rödgröna styret planerar lägga fram i kollektivtrafiknämnden.

– Det blir ett sätt att ge alla samma chans att vidga sina vyer och uppleva annat än sin hemort under sommarlovet, säger Nicklas Ljungström (MP) 1:a vice ordförande.

Drygt 90 000 skånska ungdomar kommer under våren få sommarkort hemskickade i sina brevlådor. Korten som kommer vara personliga gör det möjligt för ungdomarna att resa obegränsat i hela Skåne mellan 15 juni och 15 augusti, det vill säga samma tid som Skånetrafikens sommarkort är giltigt.

Korten finansieras med det statliga stöd för gratis kollektivtrafik för ungdomar som Riksdagen beslutade om i december.

Totalt kommer Region Skåne ha cirka 45 miljoner kronor att spela med, vilket ska täcka den totala kostnaden för sommarkorten.

– Under terminerna har många busskort genom skolan, men på sommaren är det väldigt olika huruvida man har råd att köpa sommarkort även om det är mycket billigare än vad det är annars, säger Nicklas Ljungström.

Genom att erbjuda gratis busskort till samtliga i ålderskategorin ges alla samma chans att uppleva Skåne under sommarlovet.

– Det ger ungdomarna en chans att se mer än bara sin hemort. Dessutom är det en bra marknadsföringskanal för oss. Vi vill visa att kollektivt är det bästa sättet att resa och att det är betydligt bättre än dess rykte. Kanske kan detta göra att ungdomarna får upp ögonen för buss och tåg och sedan fortsätter resa kollektivt resten av livet, säger Ljungström.

Ärendet kommer att beslutas på kollektivtrafiknämnden möte den 21 maj.

Publicerad 11 April 2018 13:17