Nya listan går ihop med Centerpartiet

Målet är att få moderaterna i minoritet

VELLINGE. Nya listan i Vellinge och Centerpartiet har kommit överens om att slå sig samman och ställa upp i kommunvalet med en gemensam valsedel i höst. Målet är att på allvar utmana Moderaternas dominans i lokalpolitiken.

Av
Åsa Meierkord

Diskussionerna om Nya listan och Centerpartiet skulle samarbeta på kommunalt plan har pågått en längre tid innan Centerpartiet fick frågan om de var intresserade av en sammanslagning.

– Vi granskade Nya listans politik och fann att det var klockren centerpartistisk politik, berättar Peter Olsson, Centerpartiet.

Den som såg potentialen i sammangåendet är Axel Nordström som driver Ängavallen och som har varit aktiv Centerpartist i flera decennier. Han tog initiativ till diskussionerna.

– Jag har röstat på Nya Listan i kommunvalet och Centerpartiet på riksplan. Jag kunde inte se att det fanns några skillnader. Det är tydlig socialliberal politik det handlar om. Centerpartiet vinner mer och mer mark och moderaterna tappar. Det är nu eller aldrig, säger Axel Nordström.

Nya listan försvinner som eget parti men politikerna finns kvar under ny partibeteckning – Centerpartiet. För Rolf Erichs och de andra förtroendevalda känns steget dit ”helt naturligt”.

– Nya listan har jobbat för demokrati och även lyckats vitaliserat demokratin i kommunen i åtta år nu. Vi startade för att moderaterna hade slutat fråga invånarna vad de tyckte. Kommunen behöver en stark opposition och med centerpartiets starka organisation i ryggen kommer vi ännu längre i det arbetet, säger Rolf Erichs.

Kärnfrågorna i Nya listans politik handlar om fyra punkter: integration, miljö, demokrati och småföretagande, vilket rimmar väl med centerpartiets kärnfrågor, enligt Peter Olsson.

Nya listan kom in i kommunfullmäktige 2010 med fyra mandat, då åkte Centerpartiet ut. I valet 2014 fick Nya listan tre mandat och centerpartiet inga.

– Efter att ha varit borta en tid, går vi in med ny energi i Vellinge. Det var inga problem att hitta kandidater när vi ringde runt bland våra medlemmar. Nu får vi också kunskapen och erfarenheten från Nya listans politiker, säger Peter Olsson.

På måndag kommer respektive partis styrelse att ge förslag på namn till valsedeln. På årsmötena i mars kommer man att fastställa ordningen.

– Målet i valet i höst är att få moderaterna i minoritet, så att de börjar lyssna på andra, säger Rolf Erichs.

Publicerad 27 February 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag