Ny studie:

Ensamstående pappor riskerar dö tidigt

"Finns behov av åtgärder för att stötta dessa män"

SVERIGE. Det låter rätt hemskt, men forskning visar att ensamma pappor riskerar att dö i förtid jämfört med ensamstående kvinnor eller föräldrar i ett förhållande. Anledningen: de har en mer ohälsosam livsstil.

Av
Andreas Holm

– Vår forskning visar att ensamstående pappor har högre dödlighet, vilket visar att det finns ett behov av åtgärder för att hitta och stötta dessa män, säger artikelns huvudförfattare, Maria Chiu vid University of Toronto, till tidskriften The Lancet.

Forskarna har följt nästan 40 000 personer i åldrarna 41-46 år under flera år. Samtliga ingick i hälsoundersökningen "Canadian Community Health Syrvey", där 871 var ensamstående pappor med ett eller flera barn under 25 år.

Samtliga personer fick också fylla i en enkät om deras livsstil, om bland annat fysisk aktivitet och alkohol. Efter elva år konstaterades att 693 av de 40 000 personer avlidit, 35 av dem var ensamma pappor. Forskarna har i sina studier kommit fram till att ensamstående pappors risk att då i förtid är dubbelt så hög jämfört med andra föräldrar, både ensamstående mammor och de som lever i förhållande.

Något exakt svar har forskarna inte fått fram, men enligt enkätsvaren har männen haft en mer ohälsosam livsstil där de både ätit sämre mat och druckit en större mängd alkohol.

Enligt TT gjordes en liknande studie i Sverige för tio år sedan, som visade på liknande resultat.

"Samtidigt är det viktigt att se de positiva effekter som barn i hushållet har. I den svenska studien hade ensamstående pappor inte den högsta risken att dö. Den fanns bland pappor som inte lever tillsammans med sina barn och bland barnlösa män som lever ensamma", skriver Rachel Simpson vid universitetet i Oxford i Storbritannien, som inte var involverad i den aktuella forskningen, i en kommentar.

Publicerad 21 February 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag