Nya regler: Nu blir Kinapaketen dyrare

Gäller från den förste mars

SVERIGE. Internetköp av billiga varor från länder utanför EU, inte minst Kina, har ökat lavinartat de senaste åren. Men nu införs nya avgifter som medför att affärerna lär bli betydligt mindre lönsamma för konsumenterna, vilket SVT var först att rapportera om. Följden förmodas bli att internetköp utifrån minskar.

Av
Magnus Wahlström

Från och med den förste mars kommer en avgift om 75 kronor att tas ut av Postnord för paket som kostar upp till 1 500 kronor. Överstiger värdet den summan ökar även avgiften till 125 kronor där delar av avgiften går till tull.

Orsaken till avgifterna är att Postnord fått direktiv från Tullverket om att se till så att moms betalas för varorna som kommer till Sverige. I nuläget betalar endast ett fåtal kunder den 25-procentiga moms som erfordras, samtidigt som det varje vecka strömmar in hundratusentals paket från Kina.

Enligt Tullverkets beräkningar handlar det om mellan en halv till en miljard kronor som staten går miste om i momspengar.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket, till SVT.

Att den nya ordningen kommer att gälla redan från och med mars kan potentiellt ställa till en del problem. Eftersom leveranstiden till Sverige i många fall är lång, ibland flera månader, har många redan beställt varor som inte når svensk mark förrän efter förste mars.

I och med att en majoritet av de beställda paketen har lågt värde utgår Postnord från att många konsumenter kommer att välja att inte hämta ut sina varor på grund av avgifterna. Istället kommer de att skickas tillbaka till avsändaren.

– Det blir en betydande andel som inte kommer att hämtas ut, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman till SVT.

Tullverket utgår från att nyordningen kommer att leda till en del sura miner bland konsumenterna.

-Det kommer säkert att vara väldigt negativa reaktioner från konsumenter i media, säger Åsa Willcox och fortsätter:

-Å andra sidan har vi många privata aktörer här i landet och andra länder som tacksamt tar emot den förändring som vi nu möjliggör.

Publicerad 16 February 2018 10:23

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag