Musiker och modedesigners inspirerar hästägare

Här är hästnamnen som trendar just nu

SVERIGE. Kärt barn har många namn som det heter. Så även våra älskade hästar som just nu döps efter kända artister, modedesigners och fotbollsspelare.

Det är försäkringsbolaget Agria som gjort en djupdykning i de populäraste hästnamnen just nu. Och det råder ingen brist på fantasin bland ägarna.

Bland de stora halvbloden ligger Alice, Tequila och Fiona i topp, medan ponnynamnen klingar Tindra, Doris och Tingeling.

Flera kändisnamn återfinns också på listan över de populäraste namnen. Eller vad sägs om Avicii, Chanel eller Messi?

– Det går trender i hästnamn precis som i mycket annat, just nu verkar många inspireras av modedesigners och musiker, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef, häst & Lantbruk i ett pressmeddelande.

De gamla hästnamnen som Lukas, Pontus. Mimmi och Charlie verkar dock dala i popularitet. Lukas står dock fortfarande ohotad på toppen om man ser över tid. Som god tvåa hamnar Ronja.

Topp 15 populära hästnamn på halvblodshästar födda under 2010-talet

1. Alice

2. Tequlia

3 Fiona

4. Nova

5. Dior

6. Avicii

7. Odd Molly

8. Luna

9. Euphoria

10. Elliot

11. Coco Chanel

12. Cinnamon

13. Chanel

14. Converse

15. Winston

15 topp listan ponny 2010-talet

1. Tindra

2. Doris

3. Tingeling

4. Stina

5. Zelda

6. Zorro

7. Messi

8. Polly

9. Piggelin

10. Lilleman

11. Melissa

12. Mimmi

13. Fiona

14. Estelle

15. Elliot

Källa: Agria Djurförsäkring

Publicerad 14 February 2018 13:44

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.