75 000 fordon i Skåne riskerar körförbud

Nya regler för kontrollbesiktning ställer till oreda

SKÅNE. 75 000 fordon riskerar att få körförbud när Transportstyrelsen ändrar reglerna för kontrollbesiktning. Bilägare uppmanas därför att se upp.

─ Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt eftersom de baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det är med anledning av att Transportstyrelsen ändrar reglerna kring fordonsbesiktningen som problemen kan uppstå. Flera bilägare kommer att få ett nytt datum besiktning när reglerna ändras och därmed kortare tid till nästa besiktning.

Som fordonsägare bör man därför kontrollera vilket datum som gäller för dem, speciellt om deras fordon är besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod.

Enligt Transportstyrelsen har vid dags datum endast 1 800 av de fordon som ligger i riskzonen genomgått besiktning.

De nya reglerna gäller från och med 20:e maj.

Här kan du snabbt kolla när din bil ska besiktigas.

Detta innebär de nya reglerna:

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

    första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

    andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

    därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Publicerad 14 February 2018 10:38

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.