Kalla bärgade första OS-guldet

Tävlingen bjöd på mycket dramatik

PYEONGCHANG. Vinter-OS hann knappt börja förrän Sveriges första guldmedalj var säkrad. På lördagsmorgonen vann Charlotte Kalla damernas Skiathlon över 15 kilometer.

Tävlingen bjöd på mycket dramatik. Med bara tre kilometer kvar kämpade flera åkare i en klunga. Då ryckte Charlotte Kalla ifrån och fick en ointaglig ledning som höll ända förbi målsnöret.

– Jag tänkte: Nu är jag beredd att tugga taggtråd och smaka på mjölksyra. Det är det jag tränat på, och det är så många års förberedelser och träningar som varit i syfte att hantera den där smärtan på bästa sätt, både mentalt och fysiskt, säger hon till Kanal 5.

Svenskan vann med tiden 40.44.9. På andra plats kom norska Marit Bjørgen, följd av Finlands Krista Pärmäkoski.

Publicerad 10 February 2018 07:12

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.