Jennie Lee blir yngsta svenska någonsin i ett vinter-OS

OS. Tralalalalala - hon är sexton år... Nej, inte ens det är hon. Jennie-Lee Burmansson, född i juli 2002, blir yngsta svenska någonsin i ett vinter-OS.

Av
Christoffer Ekmark

– Det är galet - och förvånande, säger jättetalangen.

Det 15-åriga stjärnskottet Jennie-Lee Burmansson är, som den yngsta någonsin under vinterspel, uttagen att representera Sverige under OS. Med till Sydkorea åker även den mer rutinerade Oscar Wester. Svensk freeski rider just nu på en framgångsvåg:

– Jag är sjukt glad! Det ska bli väldigt roligt att få komma dit. Jag tror inte att det har smält in än och kommer nog inte göra på länge, säger en kvittrande glad Jennie-Lee.

Det var den fantastiska inledningen i hennes allra första världscupssäsong som övertygade SOK att bjuda in henne till OS. En bronspeng i Cardrona i slutet av augusti i hennes allra första världscupstart i slopestyle och sedan guld i Stubai. Två världscuptävlingar, bägge med pallplatser alltså:

– Det känns hur bra som helst, jag har lyckats få till det på två världscuper. Jag kunde inte vara gladare. Det är galet, säger Jenni-Lee.

– Det är lite sjukt att det går så bra, men jag kör bara min grej och det verkar ju funka. Det är lite förvånande faktiskt. Det är världseliten och det är så kul att tävla mot de bästa i världen och köra i de här parkerna. Det är liksom världsklass på allting.

Det är ett helt otroligt resultat för den blott 15-åriga freeski-åkaren från Sälens IF som nu blir den yngsta någonsin att representera Sverige under Olympiska vinterspelen:

– Jag tycker att det är väldigt roligt med sport så jag ser fram emot att kunna se många andra sporter. Jag har inte kollat så mycket på vinter-OS tidigare så det ska bli sjukt häftigt att uppleva hela grejen, säger Jennie-Lee.

De svenska freeski-åkarna har under åren rönt stora framgångar och det var i just slopestyle som Jennie-Lee slog till med sin första, men antagligen inte sista, världscupvinst, vilket alltså har gjort att hon med raketfart har seglat upp i toppskiktet på världscuprankingen.

Förbundskaptenen Patric Hopstadius är inte förvånad över Jennie-Lees kanonstart på säsongen.

– Jennie-Lee har en exceptionell förmåga att tävla. Taktiken har gått ut på att utnyttja hennes styrkor i dessa svåra väderförhållande. Hon är helt opåverkad av yttre faktorer som press och är i absoluta världsklass på att veta hur hon skall utnyttja sina styrkor. Hennes största styrka just nu är att hon är så vansinnigt stabil i sin åkning. Något som borde vara omöjligt att vara i den åldern, säger förbundskapten Patric Hopstadius.

Landslagsledningen vill samtidigt inte lägga för stor press på sin påläggskalv.

– Vi får inte ha för stora förväntningar på Jennie-Lee, hon är otroligt duktig men det är trots allt hennes första säsong bland världseliten. Denna säsong är hon primärt med för att se och lära, säger Stefan Karlsson, sportchef för freeski på Svenska Skidförbundet.

Det svenska freeski-landslaget har haft en otrolig boom det senaste året. Många spännande nya åkare är på gång och det finns fler som aspirerar på en OS-plats. Emil Granbom, Oliwer Magnusson och Hugo Burvall ligger allesammans och lurar i vassen:

– Det finns många riktigt duktiga unga killar som mycket väl kan slå till och kvalificera sig. Vi siktar fortfarande på att få minst fyra killar och två tjejer med oss till OS, avslutar Stefan.

Publicerad 10 February 2018 06:30

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.