Mordbrännare döms till rättspsykiatrisk vård

Gjorde våldsamt motstånd i rättssalen

VELLINGE. Nattetid tog sig den 39-årige mannen in på en byggarbetsplats i Vellinge och anlade bränder på sex olika ställen. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård.

Av
Magnus Wahlström

Malmö tingsrätten har dömt en 39-årig man till rättspsykiatrisk vård för mordbrand, uppger Kvällsposten. Mannen ska den 29 september ifjol ha anlagt bränder på sex olika platser på en byggarbetsplats i Vellinge. Därefter ska mannen ha påträffats av en väktare när han stod och övervakade brandhärdarna. Greps gjorde han däremot inte förrän senare samma dag.

I bevisningen har bland annat väktarens iakttagelser, övervakningsfilmer och andra vittnesuppgifter åberopats.

Strax innan jul beslutades att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen är nu avslutad och bedömningen är att mannen har en allvarlig psykisk störning och att risken är hög att mannen begår nya brott. Således döms han till rättspsykiatrisk vård med en särskild utskrivningsprövning. Han kommer att sitta häktad till dess att vården påbörjas.

Mannen åtalades även för olaga intrång, men frikändes på den åtalspunkten. Han har under hela tiden förnekat brott.

Kvällsposten uppger även att mannen vid de avslutande förhandlingarna under fredagen ska ha gjort våldsamt motstånd mot poliser som närvarade i rättssalen.

Publicerad 09 February 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.