Han är Sveriges största puckelpisttalang

OS. 17 år gammal beskrivs Walter Wallberg som Sveriges, kanske världens, största puckelpisttalang. I Pyeongchang gör han sitt första av förhoppningsvis flera OS.

Av
Christoffer Ekmark

– Når jag finalen är jag glad.

Efter första tävlingen i årets världscup är det nu klart att puckelåkaren Walter Wallberg, Åre SLK, ska representera Sverige på OS i Pyeongchang, Sydkorea, i februari.

Walter, som är född 2000, har startat i sex världscuptävlingar och redan i sin fjärde tävling stod han på pallen med en 3:e plats, och året innan tog han hem både totalsegern i Europacupen och silver på JVM.

Nu är det alltså dags för Walter, som är en av flera svenska puckeltalanger, att tävla i ett av världens största mästerskap.

– Det var en lättnad att höra att jag får åka. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle bli uttagen så pass tidigt, men det är väldigt skönt att vara klar och uttagen. Det är inte det att jag varit speciellt stressad, men att nu slippa tänka på att jag måste göra resultat innan OS är skönt. Jag har väl inte känt någon press men det har legat lite i bakhuvudet, säger Walter.

Eftersom Walter gör sitt första OS är det alltid svårt att veta vad han kan förvänta sig, men målbilden är ändå tydlig.

– Jag förväntar mig samma som på världscup. Jag åker dit för att göra mina åk, och får jag till mina åk som jag vill vet jag att det kan räcka långt. Men eftersom det är mitt första OS är jag också där för att lära mig och få erfarenhet. Jag menar, jag är bara 17 år, så jag vill inte ha för höga förväntningar på mig själv utan bara göra ett bra åk, och om jag får till ett åk som räcker till final är jag glad, säger Walter.

Huvudtränare Lasse Fahlén har varit på åtskilliga olympiska spel, och hans erfarenhet kan bli till stor nytta för Walter.

– Det är alltid stort att tävla på OS, och speciellt första gången. Det spelar ingen roll hur duktig en är, det är alltid svårt att vara ny på OS. Men jag tror på Walter. Han har ett starkt huvud, något vi såg nu senast på världscupen i Finland, så om Walter tar sig till final är det väldigt bra presterat. Sen om det blir superfinal är det riktigt kul, säger Lasse.

Även om Walter redan nu är uttagen för att åka blir det inga förändringar i säsongsupplägget.

– Vi har lagt en plan för säsongen som förutsätter att folk åker till OS, så vi förändrar ingenting. Detta är enligt vår planering, fortsätter Lasse.

De olympiska puckeltävlingarna drar igång den 9 februari i Phoenix Snow Park med kval klockan 02.00 svensk tid. Damernas final är sedan den 11 februari och herrarnas final är dagen efter den 12 februari. Båda finaldagarna börjar 11.30 svensk tid.

Publicerad 09 February 2018 02:30

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.