Ny undersökning: Här är de hetaste yrkena i Skåne

"Satsa på en yrkesutbildning"

SKÅNE. Arbetsmarknaden är fortsatt het i Skåne. Lättast att få jobb är det inom försäljning, service, vård och omsorg samt utbildning.

På torsdagen släppte Arbetsförmedlingen en ny prognos för arbetsmarknaden i Skåne. Enligt myndigheten väntas 8 000 nya arbetstillfällen skapa i länet under året.

– Vi har stor efterfrågan inom många branscher i länet, framför allt inom offentlig tjänstesektor är bristen på arbetskraft särskilt påtaglig. Vill man däremot ha jobb direkt efter gymnasiet är det klokt att satsa på en yrkesutbildning inom till exempel bygg, industri eller omvårdnad säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Störst är efterfrågan på kvalificerad arbetskraft. Den som har en högskoleutbildning eller har gått ett yrkesprogram på gymnasiet kan se fram emot goda jobbmöjligheter.

Här är ett urval yrken med mycket goda jobbmöjligheter 2018:

Speciallärare och specialpedagoger

Sjuksköterskor (grundutbildade och specialiserade, barnmorskor)

Mjukvaru- och systemutvecklare

Civilingenjörer

Lärare (för- och grundskola)

SFI-lärare

Kockar

Byggarbetare (Plåtslagare och VVS)

Industriyrken (mekaniker, CNC, elektriker m fl.)

Lastbilsförare

Undersköterskor

Publicerad 08 February 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.