Forskare: Gammalt Lego kan vara skadligt

Mest sökta leksaken på Blocket

SVERIGE. Gamla plastleksaker kan innehålla skadliga ämnen. Det hävdar brittiska forskare i en ny studie. Störst anses riskerna vara hos en av de mest populära leksakerna på andrahandsmarknaden.

- Legoklossar från 70- och 80-talet är värstingen, säger Andrew Turner, forskare vid University of Plymouth, till brittiska BBC.

I studien har forskarna testat 200 plastleksaker som de lånat från bland annat förskolor och second hand-butiker. Flera av produkterna överskrider EU:s gränsvärden för farliga ämnen som antimon, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen.

– Vi brukar säga att man ska vara försiktig med gamla leksaker som såldes före regelverken som kom i början på 2000-talet eftersom de kan innehålla farliga ämnen. Särskilt när man har små barn som kan stoppa leksaker i munnen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till TT.

Legoklossar toppade annonssajten Blockets lista över mest sökta leksaker i fjor. Naturskyddsföreningens generalsekreterare tycker dock inte att man ska gripas av panik.

– Man ska inte gripas av panik, men man kan se det som en försiktighetsåtgärd. Eftersom man nu vet att det kan finnas risker så skulle jag säga att ta det säkra före det osäkra och ta bort dem, säger Karin Lexén till TT.

Publicerad 05 February 2018 08:48

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.