Krönika: Därför är 2018 ett guldår – och ett stort skämt

KRÖNIKA. Förr vann vi tävlingen en gång ungefär vart tionde år (1974, 1984, 1991 och 1999). Under de senaste åren har vinsterna dock duggat tätare (2012 och 2015). Om trenden kvarstår behöver man varken vara mattesnille eller geni för att räkna ut att vi går ett nytt guldår till mötes. Blir det tredje gången gillt sedan millenniumskiftet som Sverige tar hem segern i Eurovision Song Contest? Det är inte omöjligt.

Med tanke på att både Malmö och Stockholm har fått agera värdstäder i modern tid kan vi utgå från att Göteborg sätts på Europakartan 2019. Men innan vi går händelserna i förväg återstår en liten detalj i sammanhanget, nämligen den 58:e upplagan av Melodifestivalen.

Årets startfält är ett skämt. De stora stjärnorna lyser med sin frånvaro. Var är namnen som ger schlagerfansen det vi vill ha? Det räcker inte att Kikki Danielsson deltar för tionde gången och Jessica Andersson för sjunde. Att Edward Blom, Rolandz och Jonas Gardell med flera överhuvudtaget får chansen är för mig helt oförlåtligt. Hur mycket de än bidrar till att utveckla formatet, höja humorgraden och öka tittarantalet så skadar det förtroendet för tävlingen och oss som fortfarande tar den på allvar. Jag kan inte förstå varför man vill göra buskis av det som från början var en musiktävling? Kalla mig gammalmodig, men att gå fel väg kan kosta oss Sveriges artistelit. Den dagen de inte längre vill vara med räcker det inte att ta fram skämskudden.

Att vara Mariette i ett startfält som saknar tillräckligt starka namn är en klar fördel. Att hon dessutom har tagit hjälp av låtskrivarproffset Jörgen Elofsson från Ängelholm gör inte saken sämre. Jag hoppas och tror att det finns en tanke bakom att direktör Björkman redan på förhand har krattat manegen på allt vad motstånd heter. Om sex veckor vet vi vem som håller den blågula fanan högt i Lissabon i maj. Vem det blir återstår att se. En sak är i alla fall säker: guldläget är ingenting att skoja bort.

Johan Svensson, Lokaltidningens melloexpert.

Publicerad 03 February 2018 04:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.