Sista dagen att anmäla sig till högskoleprovet

Förlängs med en dag på grund av teknikstrul

SVERIGE. Universitets- och högskolerådet (UHR) meddelar att anmälningstiden för vårens högskoleprov förlängs med ett dygn med anledning av hög belastning. Ny sluttid är ikväll, den 2 februari, klockan 24.00.

Av
Magnus Wahlström

Lördagen den 14 april går vårens högskoleprov av stapeln. Anmälningstiden för provet löpte egentligen ut på torsdagskvällen, men när provskrivare som väntat in i det sista med att anmäla sig uppstod serverproblem.

– Många väntar med att anmäla sig till högskoleprovet i sista stund. Belastningen på servrarna ledde till att det tog tid för anmälningssidan att ladda upp, skriver UHR på sin hemsida.

Resultatet blev att UHR på torsdagskvällen beslutade att förlänga anmälningstiden med ett dygn. Ny sluttid blir därmed ikväll, fredag, klockan 24.00.

UHR uppmanar även de som vill anmäla sig till vårens prov att göra det under dagtid på fredagen för att undvika att belastningen för deras servrar återigen blir för stor.

Höstens högskoleprov infaller lördagen den 21 oktober och anmälningstiden pågår mellan den 15 augusti till den 3 september.

Publicerad 02 February 2018 08:26

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.