Sveriges äldsta cirkus slutar med djur

"Måste hänga med i tiden"

SVERIGE. Debatten kring djur på cirkus har länge gått het. Nu väljer Sveriges äldsta cirkus, Malmöbaserade Brazil Jack, att helt sluta med djur.

– Vi har alltid anpassat oss till tiden och följt med i utvecklingen. Det är väl därför som vi funnits så länge också, säger Trolle III Rohdin, cirkusdirektör för Cirkus Brazil Jack som nu går in på sitt 119:e år.

Att sluta med djur är ett beslut som vuxit fram succesivt för cirkussällskapet.

– Vi har trappat ner under flera år. 1999 slutade vi helt med vilda djur såsom elefanter och vi har inte ägt några egna djur på 20 år. Vi måste anpassa oss till det publiken vill ha. Det har vi alltid gjort. Andra har tvingats lägga ner för att de inte kunnat anpassa sig till tiden, säger Trolle Rhodin.

När Brazil Jack i veckan gick ut och berättade att de framöver kommer vara helt djurfria blev responsen omedelbar.

– Det har fullkomligt exploderat så vi har haft fullt upp. Men vi har bara fått positiv respons och jag tror att detta kommer att leda till att vi än mer än tidigare blir en cirkus för alla, säger han.

Några som mottagit Brazil Jacks beslut med glädje är organisationen Djurens rätt som länge drivit kampanj under parollen ”Cirkus är kul, men inte för djuren”.

Under vårens föreställningar hos Brasil Jack kommer cirkusbesökarna istället för djurnummer bjudas på äkta cirkuskonst som ”Starke mannen”, ”Gummikvinnan” och "Den mänskliga kanonkulan".

– Det är ju den typen av akter som man egentligen vill se när man besöker en cirkus. Det är riktig gammal cirkuskonst, avslutar Trolle Rohdin.

Publicerad 01 February 2018 09:12

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.