Nytt förslag: Inför färre men större kommuner

33 kommuner föreslås bli 15

SKÅNE. Skånes 33 kommuner föreslås bli 15 storkommuner enligt ett förslag som las fram av tankesmedjan Intelligence Watch på en konferens i Hässleholm under måndagen.

Bakom förslaget står tankesmedjan Intelligence Watch, som menar att det är dags för en ny kommunreform för att minska administrationskostnaderna och underlätta kompetensförsörjningen.

Förslaget om kommunsammanslagningar bygger på enkät bland kommunföreträdare.

Enkäten visar att 65 procent av de sydsvenska kommunstyrelseordförandena och 82 procent av kommuncheferna förespråkar färre och större kommuner.

– Kommunerna är små till yta och befolkning. En sammanslagning till en eller två kommuner bör ge lägre kommunalskatt och bättre service, säger Anders Olshov, ekonom på tankesmedjan, till Svt Nyheter.

Kommunsammanslagningarna som föreslås är:

· Eslöv, Höör och Hörby

· Ystad, Skurup och Sjöbo

· Tomelilla och Simrishamn

· Ängelholm och Höganäs

· Östra Göinge och Kristianstad

· Landskrona och Svalöv

· Staffanstorp och Svedala med Genarp

· Kävlinge och Lomma

· Burlöv och Malmö

· Lund (- Genarp + Hjärup)

· Bjuv, Åstorp, Klippan, Perstorp och Örkelljunga

· Båstad och Laholm

· Osby och Älmhult

· Bromölla och Sölvesborg

· Vellinge, Trelleborg, Helsingborg och Hässleholm föreslås vara kvar som egna kommuner.

Källa: ”Ny sydsvensk kommunindelning” av Intelligence Watch

Publicerad 30 January 2018 08:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.