Nu bok om välkänd Skanörsprofil

"Alla visste vem Vilde Hugo var"

SKANÖR. Hugo Mattsson var en minst lika känd Lundaprofil som Fritiof Nilsson Piraten då det begav sig under 1940-talet. Men hans avtryck i historien har inte blivit lika stora, det vill Lars Melin ändra på som nu kommer ut med en bok om Skanörprofilens litterära verk.

Fram till 1940-50-talet var Hugo Mattsson en lika legendarisk Lundaprofil som de mer välkända namnen Frank Heler och Fritiof Nilsson Piraten.

Han var en tungvrickande och lekfull ordkonstnär som skrev kåserier för både Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och andra skånska dagstidningar under namnet "Vilde Hugo". 1944 gav han ut den lundensiska humoresksamlingen "Tre män om en bok" tillsammans med Penser och Anders Sten.

I boken ”Vilde Hugo – författaren Hugo Mattsson” berättar Lars Melin både hans biografi liksom hans författarskap, som till stor del utspelar sig på Näset. det blir också prov på hans kortprosa.

– Han byggde upp en egen värld här. Han döpte Falsterbo och Skanör till "småsyskonstäderna" och Ljunghusen till "Pjaskeby". Han använde också ofta galna vetenskapliga rön i sina texter, till exempel att gåsafett skulle smörjas in på skallen för att motverka flintskallighet. Hans humor är nog den mest Monty Python-aktiga av alla de samtida humoristerna, säger Lars Melin.

I Skanör var han och hans bror välkända profiler på 1950-talet.

– Alla visste vem vilde Hugo var, i alla fall vi barn som växte upp då, säger Lars Melin.

Han blev inspirerad att skriva boken för att ge Hugo Mattssons texter lite välförtjänt uppmärksamhet i efterhand.

– På den tiden var han nog mest känd av de allihop, bland annat var det han som gjorde de flesta radioprogrammen, berättar Lars Melin.

Boken ges ut i regi av Kulturföreningen Calluna, liksom Lars Melins förra bok "Allt om bad på Näset" och går bland annat att köpa på biblioteken.

Publicerad 23 December 2017 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag