"När jag går i skolan längtar jag bara till att ha hockey"

Malmö Redhawks ska starta ett hockeygymnasium

HYLLIE/VELLINGE.

Malmö Redhawks ska starta ett hockeygymnasium för tjejer, med start nästa hösttermin. Några av damlagets 15-åringar siktar på att börja, en av dem är Annelie Zander från Vellinge.

– Mina äldre syskon har gått på hockeygymnasium och man utvecklas mycket som individ. Man får extra träning både innan och efter lektionerna, säger Annelie Zander.

Hon började på Malmö Redhawks skridskoskola redan när hon var tre år och har varit klubben trogen sedan dess.

– Mina äldre bröder började här och jag drogs in av dem och fastnade. Jag ville vara i en elitklubb.

Även Johanna Kjellander började med hockey på grund av familjen. Hon har spelat i Trelleborg fram tills förra säsongen.

– Min pappa är tränare och min lillebror spelade hockey. Jag spelade med ett år yngre killar i ett år, därefter med killar i samma ålder.

De spelar båda i Malmö Redhawks damlag. Att klubben ska starta ett hockeygymnasium för tjejer nästa är goda nyheter, tycker de. De vill båda gå där.

– Man utvecklas mycket. Jag tror också att skolan blir roligare på det viset. Nu när jag går i skolan längtar jag bara till att ha hockey, säger Johanna Kjellander.

De tror att ett hockeygymnasium dels kommer att få spelare att stanna i Malmö, dels locka nya spelare till klubben.

Båda siktar på USA. Antingen går de hela gymnasiet här eller ett år för att sedan börja på college i USA. Marion Bladh, som också spelar i damlaget, är dock inte lika säker på att hon kommer att söka till hockeygymnasiet.

– Eftersom jag vill gå i Lund och bo hemma. Jag har inte satsat så mycket på hockey, utan spelar för att det är kul, säger hon.

De tränar flera timmar om dagen varje dag i veckan. Vissa pass spelas ihop med killar.

– Som tjej får man spela i ett tjejlag och i ett killag. Det är för att man ska fortsätta utvecklas. Killag är tuffare och det går väldigt snabbt, säger Johanna Kjellander.

Även om det blir vanligare med tjejer som spelar hockey finns det fortfarande många fördomar, menar de.

– Alltid när man säger att man spelar hockey brukar folk fråga ”är det inte det lite för tufft för dig?” Dessutom finns det så mycket könsroller i sporten, säger Annelie Zander.

Tjejerna blir ofta sist valda när det är dags med fysträning med killarna.

– Om det är udda tal får jag alltid köra med tränaren. Och redan när jag var åtta frågade de mig om jag hade mens, säger Marion Bladh.

Fysiskt har killarna en fördel.

– Hur mycket vi än tränar kan vi inte bygga muskler lika snabbt. Men det är inte lika mycket mygel i tjejhockey. Om vi får en hård smäll och ramlar reser vi oss och går ut, medan killarna ofta ligger kvar, säger Annelie Zander.

Vad gillar ni med hockey?

– Det är en tuff sport, där man kan ta ut ilskan. Om man är väldigt sur eller nere en dag kan det bli den bästa träningen på hela veckan. Hockey gör att man glömmer att provet gick dåligt eller att man måste skriva en uppsats när man kommer hem, säger Annelie Zander.

– Jag tycker om att det är fysiskt, att få göra av med min energi, säger Marion Bladh.

– Jag gillar sammanhållningen i laget. Jag ser fram emot träningen redan när jag vaknar på morgonen, säger Johanna Kjellander.

Publicerad 13 December 2017 09:22