40 nya hyreslägenheter byggs i centrala Höllviken

HÖLLVIKEN. Nu har ett vinnande förslaget utsetts  i markanvisningstävlingen för tomten där Mariastugan tidigare låg. Uppdraget går till byrån Hauschild + Siegel som ska bygga 40 hållbara lägenheter, fördelade på ettor, tvåor, treor och fyror i två hus.

– En häftig gestaltning som andas ett modernt, grönt och hållbart Höllviken, samtidigt som utformningen skapar en ny mötesplats ut mot Falsterbovägen, säger Vellinge kommuns projektledare Linda Ericsson om det vinnande förslaget i ett pressmeddelande.

Husen i Höllviken kommer genomsyras av olika smarta hållbarhetslösningar. Några exempel på dessa är att de kommer vara nära-nollenergihus, det kommer finnas förnybar energi i form av solceller, gemensamt växthus, takterrasser och balkonger för odling, lastcykel- och bilpool och informationstavlor i trapphuset som visar aktuella bussavgångar till Malmö och Trelleborg.

I bottenvåningen på husen kommer det finnas lokaler för handel, så som till exempel butiker och restauranger. Dessa kommer mynna ut mot ett mindre torg i anslutning mot Falsterbovägen.

– Höllviken och Näset har en bygghistorik av stora sommarhus i trä, byggda bland annat av en av våra främsta arkitekter, Josef Frank. Vi vill nu bygga vidare på detta arv. Och redan nu börjar vi leta efter hyresgäster till lokalerna på bottenvåningen, som kan ge liv till platsen ut mot Falsterbovägen, säger arkitekten Cord Siegel.

Detaljplanen förväntas vara klar om cirka ett år och byggstart planeras till om runt två år.

 

Publicerad 17 November 2017 12:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag