Fruktad fästing hittad på flera håll i Skåne

Sprider ett fyrtiotal sjukdomar – vaccin saknas

SKÅNE. Tre exemplar av brokig hundfästing har hittills hittats i Skåne. Fästingarna som ursprungligen kommer från Polen och Baltikum bär på ett fyrtiotal olika sjukdomar för vilka vaccin ännu saknas.

Det är i Falsterbo, på Kullen och i Tomelilla som exemplar av den fruktade fästingen hittills har hittats. Fästingarna tros ha kommit hit via flyttfåglar från Centraleuropa och det varmare klimatet gör att de nu kan överleva även på våra breddgrader.

Något större fog för oro finns dock inte i dagsläget, enligt Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Den är fortfarande så oändligt mycket sällsyntare än den vanliga fästingen som också bär på allvarliga sjukdomar. Så i sig är inte fynden oroande, däremot ser vi en utveckling där både främmande fästingar och myggor etablerar sig här till följd av klimatförändringarna och det är oroande, säger han.

Den brokiga hundfästingen, som Sveriges Radio var först att rapportera om, har förutom i Skåne även hittats i flera exemplar i Danmark, bland annat på en avliden schakal som togs för en räv och som sköts av misstag.

– I pälsen på schakalen hittade man massor av fästingar som kröp runt, berättar Anders Lindström.

Fästingen, vars latinska namn är Dermacentor reticulatus, befaras bära på ett fyrtiotal olika sjukdomar och parasiter, däribland en malarialiknande parasit som ger hundar sjukdomen babesios och som kan vara dödlig.

Fästingen bär även på sjukdomen Rickettsia raoultii som tillhör fläcktyfusgruppen och som orsakar ett svårläkt sår där huden blir svart och dör där fästingen bitit sig fast. Dessutom kan den ge feber och svullna lymfkörtlar.

I dagsläget finns inget vaccin mot dessa sjukdomar och vanlig antibiotika biter inte.

I stället krävs bredspektrumantibiotika, skriver Sveriges radio.

– Tyvärr är det nästan en övermäktig börda som läkare och annan sjukvårdspersonal har nu när de ska kunna skilja på alla de här olika mikroorganismerna som kan orsaka sjukdom hos människa. De kommer nya arter hela tiden hit, berättar professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet, till nyhetskanalen.

Den brokiga hundfästingen känns igen genom sin blanka rödvitrutiga ryggsköld och finns i torrare miljöer än vad vi är vana vid att hitta den svenska fästingen.

– De exemplar som hittills hittats har funnits i miljöer när vi vanligtvis inte hittar fästingar. På Kullen fanns den i ett grustag och i Falsterbo i strandvassen, säger Anders Lindström.

Publicerad 14 November 2017 05:43