Här sker flest viltolyckor i Skåne

Olyckorna med vilt ökar på de skånska vägarna

SKÅNE. När höstmörkret närmar sig gäller det att se upp för vilt. Det senaste året har viltolyckorna ökat med nästan 11 procent. De mest drabbade vägarna är bland andra E6 och riksvägarna 13, 19 och 21. Det visar statistik från Nationella viltolycksrådet.

Mellan den 13 september 2016 till samma datum i år inträffade 6 487 viltolyckor. Jämfört med den förra säsongen har olyckorna ökat, med 625, cirka elva procent, från 5 862 anmälda olyckor.

- I Skåne har vi tyvärr många viltolyckor på grund av tät trafik, många vägar och genomfart till och från Sverige. De mest drabbade är vägarna i Skåne är E65, E6, riksväg 13, riksväg 19 och riksväg 21, men alla skånska vägar är drabbade av viltolyckor på grund av vårat stora vägnät, skriver Nationella viltolycksrådet i ett pressmeddelande.

På E6 inträffade en del olyckor i höjd med Skegrie och Helsingborg Södra, på E65 i Svedala, Skurup och Bjäresjökorset, på riksväg 13 vid Stockamöllan, Sövestad och Munka-Ljungby och på riksväg 19 vid Bössebacken och Bjärlöv. På riksväg 21 mellan Kristianstad-Hässleholm-Helsingborg var sträckorna vid Ignaberga, Tyringe och på flygrakan öster om Klippan mycket olycksdrabbade.

I 64 procent av alla viltolyckor, 4 147 stycken, har rådjur körts på, följt av vildsvin, cirka 15 procent, dovhjort cirka 10 procent och älg, två procent. Oktober, november och december brukar vara de mest olycksdrabbade månaderna.

Vad kan man göra som bilförare för att undvika en olycka? Att vara vaksam och anpassa hastigheten menar Nationella viltolycksrådet.

- Den viktigaste insatsen som en bilförare kan göra att vara vaksam när man är ute på våra vägar. Extra vaksam ska man vara från och med skymning till gryning. Det är under denna tid som djuren är mest aktiva.

FAKTA – Så gör du vid en viltolycka

Skulle olyckan vara framme så har du som förare skyldigheter att göra en polisanmälan och märka ut platsen för olyckan

  Varna också andra trafikanter med att sätta ut varningstriangel och varningsblinkers på din bil

  Ta hand om skadade – larma och ring 112, uppge var och vilken typ av djur du kört på

  Markera platsen med viltremsa (kan hämtas hos närmsta bilprovning eller polisstation)

  Lämna tydlig vägbeskrivning, gärna med gps och hur väderleken är

  Att inte anmäla en viltolycka med björn, hjort, järv, lo, mufflonfår, rådjur, utter, varg, vildsvin, älg eller örn är straffbart och kan ge böter

Hur undviker du att krocka med vilt?

  Anpassa hastigheten till rådande förhållanden

  Var extra försiktig när du kör på vägar utan viltstängsel

  Vilt är som oftast mest aktiva och i rörelse vid gryning och skymning

  Se till att bilens utrustning fungerar, inte minst bromsar, däck och belysning

Källa: Nationella viltolycksrådet och Motormännen

Publicerad 08 November 2017 10:51

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag