Torget redo för sommar

Vellinges nya vardagsrum har både fått läshörna och pingisbord

VELLINGE. ”Kvarteret Lilla Torg – bättre och hjärtligare”. Nu laddar kommunen och näringsidkarna kring Lilla Torg för både aktiviteter och vardagshäng i sommar.
Torget invigdes redan i vintras, men det är inte förrän nu som vellingeborna börjar upptäcka den nya ytan, av rätt så uppenbara orsaker.
– Vi borde ju egentligen ha varit igång sedan ett par veckor, men vädret har ju varit väldigt kallt, säger Björn Larsson, Björns.

På torget finns numera både bord och stolar att flytta efter hur solen rör sig och hur man vill sitta, pingisbord och en rullande bokhylla med böcker och tidskrifter. Tanken är att man ska kunna låna och läsa över en kopp kaffe eller ta med hem för att läsa klart och sedan ta med tillbaka.
– Vi ser det här som ett väldigt bra tillfälle att komma ut och träffa folk och försöka fånga läslust, säger Görel Reimer, biblioteket i Vellinge som ansvarar för böckerna i hyllan.
– Det finns både romaner, tidningar och också en samling kortare noveller som är perfekta att dyka in i under en fika, säger Görel Reimer.

Mellan den 12 och 15 juni kommer det även att finnas bibliotekarier på plats mellan klockan 13 och 15 för att tipsa om böcker och svara på frågor.
Fler evenemang är planerade.
Den 13 juni kommer vellingekännaren Börje Börjesson att berätta historier från förr mellan klockan 13.30-14.30.
Den 16 juni visas U21-landskampen mellan Sverige och England på storbildsskärm med start klockan18.
– Vi hoppas på stor uppslutning, det kan vara en bra idé att ta med sig en stol, säger Annika Andersson, Vellingebostäder.

Dagen innan midsommar, alltså den 22 juni, anordnas midsommarfirande för Vellinges förskolor och den 21-22 juli är det stor matfest när Ica fyller 100 år.
– Det blir ett firande med temat ”All världens mat”. Ute på torget kommer det att finnas foodtrucks som är ute på en turné i landet i samband med firandet. Vi kommer också att ha stationer inne i butiken och flera föreningar från byn som anordnar aktiviteter. På fredagen kommer det också ett finnas en hälsobuss uppställd, berättar Andreas Wiking, Ica.
I projektgruppen för Lilla torg, där Vellingebostäder, kommunen och näringsidkarna runt torget har samverkat, har tanken varit tydlig att torgytan ska vara inbjudande och få folk att sätta sig och vilja stanna kvar.
– Speciellt barn och ungdomar kan ju hänga här och låta föräldrarna handla i lugn och ro. Torget ligger skyddat och man kan både läsa eller spela pingis eller boule, säger Björn Larsson.
Under sommaren kommer det förhoppningsvis även att öppna en ny restaurang i lokaler in mot torgytan.
Även Vellingegrillen har planer på att expandera.

Kvartersvärden Jörgen Jandermark, Vellingebostäder tar en match tillsammans med Andreas Wiking, Ica och Björn Larsson, Björns. vem som helst får spela pingis och man hämtar rack och bollar inne hos Björns. Foto:åsa meierkord

Kvartersvärden Jörgen Jandermark, Vellingebostäder tar en match tillsammans med Andreas Wiking, Ica och Björn Larsson, Björns. vem som helst får spela pingis och man hämtar rack och bollar inne hos Björns. Foto:åsa meierkord

På den ena sidan finns det tidskrifter att låna och på den andra står böckerna.

På den ena sidan finns det tidskrifter att låna och på den andra står böckerna.

Event med sommartrender den 3 juni

Den 3 juni blir det både foodtrucks, uppvisning med Vellinge trumkår och andra aktiviteter på Lilla torg i samband med Vellinge stadsfest.

Den 16 juni visas U21-landskamp på storbildsskärm.

 

Publicerad 24 May 2017 15:15

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag