Våren spirar hos Vellingeblomman

Hos Vellingeblomman i Skåne börjar våren lite smygande. Under april och maj – beroende på temperatur, väder och vind bygger man på med vårens och sommarens läckerbitar. Vellingeblomman är ett sedan länge väl etablerat utflyktsmål med massor av spännande för hemmets inne- och utemiljö. Allt från blommor och plantskola till delikatesser, presentartiklar, trädgårdsredskap, inredning, akvarium och zoobutik.
För den som söker inspiration och mångfald blir en utflykt till Vellingeblomman ett bra sätt att tillbringa dagen. Just nu spritter och sjuder det av liv och kraft och nu är också bästa tiden att komma hit för att hitta favoriterna som ska ge glädje och nytta under månaderna som kommer.

Det vackra och det goda

Nu är det dags att göra fint och skapa liv och skönhet i och kring hus och hem. Oavsett om det gäller dina balkonglådor i lägenheten eller trädgårdslandet så finns grejorna hos Vellingeblomman. Sandra Hillbom, med rötter från Alnarps lantbruksuniversitet, har bråda dagar med att få allt på plats.
- Ja, det går fort nu. Vi har laddat upp rejält med ätbara läckerbitar – ett tjugotal sorters tomater till exempel – från stora bifftomater till pyttesmå körsbärstomater i spännande färger: PeardropsRed StripeColibriBlack RussianGardener´s Delight är några av namnen som får det att vattnas i munnen, säger Sandra och fortsätter:
- Här finns också spännande chiliplantor i olika styrkor, färger och former som väntar på att få bli till glädje i köket – och såklart allt det andra i form av kryddväxter och nyttoväxter och örterbasilikaoreganosalviacitronmelissmynta och mycket annat kul. Det här är växter som kan stå direkt i trädgårdsland, i pallkragar eller i krukor – men tänk då på att örtväxtertomater och gurka gärna vill stå i lä och med god tillgång på sol. Tomat och gurka vill ha rejält med jord, vatten och näring omkring sig i förhållande till sin egen storlek för att orka – så sätter man i kruka så ska den gärna vara rejält stor, säger Sandra Hillbom.

Sätt fint

Kanske är det också dags att plantera ut och om och vill man hitta bra och snygga krukor i alla olika storlekar för året-runt bruk så finns det gott om varianter. Betongkrukor, krukor i fibre clay eller kanske plastkrukor. Tänk på att en året-runt kruka ska vara rak eller lite bredare i topp än i botten och att det alltid ska finnas lecakulor och hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Buxbomrosorpelargonersmåträdsyren eller varför inte olivträd eller ett citrusträd är exempel på sådant som trivs bra i kruka ute.  Tänk bara på att plocka in sådant som är känsligt innan höstfrosten slår till. När det gäller krukor utomhus som bara ska stå på den varma tiden finns det även gott om andra material att välja bland.

Växtkraft och näring

Ibland, eller för det mesta, är det läge att hjälpa till lite på traven och då hittar du det mesta inom gödning hos Vellingeblomman. Här finns kogödsel, som passar till de flesta växter och här finns hönsgödsel, som är en kraftigare variant och ska användas lite mer sparsamt för att inte övergöda. Blanda ned i jorden eller dressa över och vattna för att ge lite extra skjuts. Självklart finns här även flytande gödning och granulat att köpa. 

Välkommen våren!

Vellingeblomman erbjuder i stort sett allt du kan önska dig när det gäller växterblommor och plantor för våren och resten av året. Rosor (även klätterrosor), rhododendronclematispionerfuchsiapelargonerpetuniorsilvernjurvindasnöflingasolanum och mycket annat blir till vackra trädgårdar och för den som vill bygga njutbara miljöer finns det såväl bergbambu som elefantgräs och annat läckert som kan hjälpa till att förhöja känslan. Bambu och elefantgräs kan bli allt från en till fyra meter höga och ger en härligt rasslande och svepande känsla när vinden letar sig in. Hos Vellingeblomman finns också ett läckert sortiment med redskapkläder och tillbehör som gör odlandet inte bara snyggare utan även till ett rent nöje.

Låt fantasin blomma

Den 4 maj var det åter dags att slå upp portarna till Vellingeblommans Fantasy Garden – en plats där fantasin och sinnena får rejält med näring. Läckra miljöer, installationer och byggen i kombination med fina planteringar med buskar, blommor och träd – och plats att sitta och njuta gör Fantasy Garden till en uppskattad och helt unik plats. Och blir du hungrig så vankas det såväl dagens rätt som à la cartesalladermackorglass och fika på Farmor Idas Bistro och Emils Café

Publicerad 17 May 2017 14:23

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag