Demonstration mot olika långa bostadskontrakt

"Det känns inte rättvist"

VELLINGE. Nyligen demonstrerade ett 30-tal personer som bor på kommunens etableringsboenden för att få sina nio månaders kontrakt förlängda till 24 månader.
– Jag kom till Vellinge den 2 februari och fick kontrakt att bo här i nio månader. De som kom bara två veckor senare fick kontrakt för två år, det känns inte rättvist. Nio månader är alldeles för lite tid för att lära sig språket, få jobb och fotfäste, säger Youssef Alrazouk från Syrien.

De som hade samlats utanför kommunhuset var alla överens om att oro för boendesituationen tar mycket energi och tvingar dem att fokusera på fel saker.
– Att lära sig språket, lära sig hur det svenska samhället fungerar och ge sig in på arbetsmarknaden borde vara det vi fokuserar på. I stället oroar man sig för hur man ska kunna ordna ett boende, säger Faisal Karger från Afghanistan.

I mitten av februari tog kommunledningen ett beslut att ändra bostadskontrakten på nio månader att kunna gälla upp till 24 månader.
– Vi fick signaler att det kunde finnas ett behov av att ha längre kontrakt, men det handlar om individuella bedömningar. Ingen får automatiskt två års kontrakt, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande som också understryker att det är fullt möjligt för dem som kom innan reglerna ändrades att ansöka om förlängning av sitt kontrakt.
– Utgångspunkten är fortfarande att det här är tillfälliga boenden, säger Carina Wutzler.

Publicerad 17 May 2017 14:15

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag