”Det ska vara gott att leva på ålderns höst”

Här är boendet där de äldre bjuds på champangefrukost

VÄSTRA INGELSTAD. Att sätta lite guldkant på vardagen förgyller livet. Det märks inte minst på vård- och omsorgsboendet Månstorps Ängar i Västra Ingelstad där initiativet om champangefrukost fått de boende att vallfärda till restaurangen.
– Folk köade vid dörren långt innan vi öppnade, säger Sara Carlsson, dietist och regionchef för måltidsservice på Förenade Care, som driver boendet på uppdrag av Vellinge kommun.
Tisdagens champangefrukost var den andra i raden och konceptet har redan blivit väl inarbetat.
– Vid första tillfället var här ett trettiotal av de boende och ett antal personer från daglig verksamet och i går kom hela 43 stycken, säger Sara Carlsson, som tillsammans med personalen anordnar frukostarna som ett incitament för att få de boende att lämna sina enheter och umgås i restaurangen.
– Många håller sig på den våning de bor och det är sällan eller aldrig som de kommer ner och äter sina måltider i restaurangen. När det nu finns ett bra kök i huset så borde man ju nyttja det mer. Måltider är så otroligt viktigt. Inte bara för att få i sig näring utan även för den sociala samvaron.
Från början var planen att servera hotellfrukost, men personalen kom fram till att de ville gå ytterligare ett steg längre.
– Det ska vara gott att leva på ålderns höst och champangefrukost är det inte så många som fått uppleva, säger Sara Carlsson, som i går bullade upp med tre olika sorters hemgjorda smörrebröd, chokladdoppade jordgubbar, vindruvor och ostbricka.
– Och så bubbel så klart!
 

En av de som hängde på låset vid öppning var Göte Arnskill, som sett mycket fram emot frukosten.
– Det var roligt att komma ner. Det här har vi sett fram emot. Jag känner många personer från Vellinge så det är roligt att få träffa lite folk.
Även bordsgrannen Aina Wannehag var nöjd med tillställningen. På frågan om vad som var godast svarar hon.
– Allt var gott.
Maten som serverades hade en strykande åtgång och champangefrukostarna är något som boendet kommer fortsätta med framöver. Nästa gång hoppas de till och med på att kunna sitta ute.
– Då är det sommar, så om vädret tillåter blir det på uteserveringen, säger Sara Carlsson.
 

Rüdiger Svensson (kökschef), Lotti Marcus (kock), Sara Carlsson (regionchef Måltidsservice).

Rüdiger Svensson (kökschef), Lotti Marcus (kock), Sara Carlsson (regionchef Måltidsservice).

Publicerad 17 May 2017 14:14

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag